Водій легкового автомобіля Citroen C 40-річний громадянин Молдови та його 30-річний співвітчизник прямували з Франції до України у приватних, як вони зазначили, справах. У пункті пропуску «Порубне — Сірет» митного поста «Вадул — Сірет», що на українсько-румунському кордоні, вони вирішили пройти митний контроль на смузі руху «зелений коридор», заявивши, що не мають товару та коштів. Проте пильні співробітники Чернівецької митниці Державної фіскальної служби спільно з представниками місцевого управління СБУ спрямували підозріле авто у «червоний коридор» на поглиблений огляд. І недаремно.

Під пасажирським сидінням вони виявили заборонену до переміщення смолу канабісу. Незабаром, окрім наркотиків, у валізі автомандрівників серед особистих речей знайшли не задекларовані і не пред’явлені до митного контролю предмети старовини, які підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Дві Біблії французькою мовою початку минулого століття, вироби із золота та срібла, серед яких коштовне півкілограмове кольє з геометричним орнаментом. Вилучено також вісім антикварних келишків з клеймом на дні у вигляді герба зі сфінксом та написами латиною, а також старовинну шаблю з вигравіюваними на лезі літерами, певно, її колишнього власника.

Раритетними речами та наркотиками тепер займаються слідчі управління Служби безпеки України в Чернівецькій області, намагаючись встановити всі ланки у виявленому митниками кримінальному ланцюгу.