НА ВАРТІ ЗАКОНУ

МВС прагне до прозорості та відкритостіу своїй діяльності

«Головними напрямами діяльності МВС України на 2013 рік відомство визначає здоров’я нації, соціальну сферу, миротворчу діяльність та забезпечення правопорядку під час спортивних заходів міжнародного масштабу», — повідомив на прес-конференції в Кабінеті Міністрів заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк. Природно, це не єдині пріоритети в роботі міліції — йдеться і про недопущення втягнення підростаючого покоління у тенета наркоманії, перекриття каналів надходження наркотиків, протидію виготовленню неякісних харчових продуктів та їх надходженню до споживача тощо. «Крім того, ми продовжуємо працювати над виявленням і припиненням злочинних посягань у соціальній сфері. Тому в полі зору правоохоронців залишаються медицина і оздоровлення, освіта, центри зайнятості та фонди соціального страхування, Пенсійний фонд та питання гуманітарної допомоги», — наголосив він.

За словами заступника міністра, у відомстві прагнуть до прозорості та відкритості у своїй діяльності, і практичні кроки на цьому шляху вже зроблено. МВС має стати відомством європейського зразка із соціально-сервісними функціями, чому повинне сприяти забезпечення максимального спрощення, швидкості та прозорості процедур надання адміністративних послуг. Користь від цього вже встигли, приміром, оцінити автовласники, коли за ініціативи міністерства було спрощено чи відмінено низку бюрократичних операцій у відділах реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ, а вартість частини послуг істотно зменшилася. Відповідно, це економія часу, сил та коштів, що безумовно «працює» на зменшення негативної складової у спілкуванні громадянина та працівника міліції. На черзі — надання інформаційних і дозвільних послуг кількома підрозділами на базі сервісних центрів у режимі «єдиного вікна», як це вже зроблено в кількох регіонах держави. Така практика вже отримала позитивні відгуки населення.

За словами Віктора Ратушняка, нормативною базою МВС передбачено і обов’язкову видачу громадянам, яких затримує міліція, спеціальної пам’ятки для затриманих осіб. У ній викладені їхні права, а також алгоритм дій у разі порушення конституційних прав у місцях позбавлення волі. Міліція також обов’язково інформує центри з надання безоплатної правової допомоги про факти затримання громадян. Інформація про цю категорію осіб узагальнюється в автоматичному режимі цілодобово. Щоб запобігти випадкам жорстокого поводження із затриманими, чергові частини органів внутрішніх справ обладнані системами відеоспостереження.

В МВС України розуміють необхідність наближення міліції до людей, особливо в сільській місцевості. «У зв’язку з цим ми відновлюємо трохи призабуті останнім часом форми роботи з людьми: участь дільничних інспекторів міліції у засіданнях органів місцевого самоврядування, особисті зустрічі з людьми, розповсюдження візитних карток дільничних, публікація в громадських місцях інформації про графік їх роботи та координати», — зазначив Віктор Ратушняк.