ДНІПРОПЕТРОВЩИНА. Незабаром жителі області відчують впровадження медичної реформи. Медичну допомогу розмежували за рівнями її надання: на первинну, вторинну, третинну та швидку. «Найголовнішим кроком став розподіл фінансування, щоб уникнути практики, коли кошти витрачалися на утримування стаціонарів, а поліклініки та сімейні амбулаторії фінансувалися за остаточним принципом, — пояснює заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова. — Пацієнт, як і раніше, може звернутися по допомогу в найближчу амбулаторію до лікаря загальної практики. Залежно від складності захворювання пацієнта направляють або на госпіталізацію в стаціонар (вторинний рівень) за допомогою транспорту амбулаторії, або надають допомогу в процесі транспортування (екстрена допомога). Якщо хвороба легка, пацієнту надають допомогу в умовах денного стаціонару або організовується стаціонар вдома в пацієнта під регулярним наглядом сімейного лікаря». 

Заклади первинної медико-санітарної допомоги тепер фінансуватимуться з районних та міських бюджетів, а лікарні — з обласного. Міські та районні лікарні прийнято на баланс області. Крім того, для забезпечення прозорості фінансової і професійної діяльності в лікарнях були створені наглядові ради. Як пілотній області, Дніпропетровщині вперше виділять субвенцію з держбюджету на придбання лікувально-діагностичного обладнання та медичного автотранспорту — загалом 82 млн грн. Також у цьогорічному обласному бюджеті передбачено кошти на придбання близько 90 машин екстреної допомоги.

Нині в області діють 53 центри первинної медико-санітарної допомоги з мережею підпорядкованих їм 380 амбулаторій, які максимально наближені до місць проживання населення. Протягом 2011 року в області затверджено 7 станцій швидкої медичної допомоги, відкрито 33 додаткові пункти базування бригад «швидкої» і створено 40 бригад. Якщо раніше «швидка» обслуговувала лише жителів певної території, тепер незалежно від місцезнаходження пацієнта завжди їде «карета», яка перебуває найближче.

«Раніше вартість виділених медикаментів на один виклик до хворого становила 1,5 гривні, нині ця сума зросте до 25–85 гривень», — наголошує заступник голови облради з питань супроводження реформування системи охорони здоров’я Володимир Павлов. Також обіцяють змінити нарахування зарплати сімейним лікарям — вона залежатиме від обсягу та якості виконаної роботи.