МЕТА

Понадпланові доходи держбюджету буде спрямовано на підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у зв’язку з ухваленням Верховною Радою закону про внесення змін до державного бюджету на 2011 рік. Як зазначив урядовець, за перші п’ять місяців 2011 року дохідну частину бюджету перевиконано більш ніж на 5 млрд грн, а до кінця року додаткові надходження до бюджету сягнуть понад 14 млрд. От і вирішив уряд спрямувати ці кошти на підвищення зарплат бюджетникам, насамперед лікарям і вчителям.

Найістотніше зростуть зарплати найнизькооплачуваніших працівників соціальної сфери. «Майже на третину збільшаться оклади працівників дитсадків та установ соціального захисту. Зарплати медиків, які надають допомогу туберкульозним хворим, зростуть на 67%. Також буде розширено перелік педагогічних працівників, які отримають 20-відсоткову надбавку до посадового окладу», — цитує слова урядовця прес-служба Мінсоцполітики.

Вирішено збільшити й виплати випускникам медичних ВНЗ, які працюватимуть у сільській місцевості, — їхня платня становитиме майже 5 тисяч гривень. Збільшуються також надбавки за вислугу років працівникам соціальної сфери.

Крім того, уряд зменшить дефіцит бюджету на 3,5 млрд гривень. «Це дасть змогу скоротити витрати на обслуговування державного боргу і вже в 2012 році спрямувати додаткові кошти на інвестиційні цілі та соціальний захист малозабезпечених», — констатував урядовець.