Реакцією Президента Петра Порошенка на заяву директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард щодо змін в Україні та можливого призупинення подальшої співпраці й кредитування нашої економіки стала його телефонна розмова з керівником фонду. Він підкреслив, що, попри кризу між урядом і парламентською коаліцією, наша країна й надалі здійснюватиме реформи. Для цього потрібне перезавантаження Кабінету Міністрів. Причому без дострокових парламентських виборів, оскільки вони лише поглиблять політичну кризу та уповільнять перетворення.

Петро Порошенко підкреслив, що налаштований на рішучі дії для забезпечення політичної і фінансової стабільності в державі, повідомляє прес-служба Президента. Сторони домовилися підготувати дорожню карту пріоритетних реформ, які нададуть нового імпульсу відносинам з МВФ.

Пані Лагард підтвердила домовленість про пріоритетні заходи для гарантії швидкого прогресу, який відповідатиме програмі допомоги нашій країні. Принципи цієї дорожньої карти фонд уже схвалив. «У мене була конструктивна дискусія з Президентом Порошенком. Він запевнив мене у своєму прагненні продовжувати реформи, зокрема реформи державного управління та боротьбу з корупцією. Ми узгодили принципи побудови дорожньої карти дій і пріоритетних заходів для виконання програми реформ, яка допоможе Україні вийти на шлях стабільного економічного зростання», — цитує УНІАН слова чергової заяви директора-розпорядника МВФ.

Наразі Україна й Міжнародний валютний фонд узгоджують доповідь про хід реформ і меморандум про другий перегляд програми й подальші дії сторін, яку невдовзі розгляне Рада директорів фонду. Сторони обговорюють широкий спектр питань у межах другого перегляду програми співпраці, зокрема різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»