На Берлінському кінофестивалі відбувся показ документального фільму «Маріуполь», що розповідає про життя українців у зоні АТО та на прилеглих територіях. Стрічку зняв литовський режисер Мантас Кведаравічус. Він розповідає, що у фільмі є унікальні кадри – наприклад, справжній бій в Широкіно, який знімали буквально під кулями.

Головна актриса фільму Альбіна Львутіна наголосила, що у фільмі немає поставлених кадрів – усі зйомки були взяті з життя.

Перед прем’єрою «Маріуполя» активісти організували акцію на підтримку засудженого у Росії українського кінематографіста Олега Сєнцова.

У конкурсній програмі у неділю показали німецьку стрічку «24 тижні» – про пару, яка дізнається, що їхня ще ненароджена дитина має синдром Дауна. У фільмі жінка хоче перервати вагітність, а її чоловік є противником абортів.

Говорить режисерка фільму Анне Беррахед:

«Для мене було дуже важливо створити головний персонаж-жінку, яка була б переконливою для глядачів, бо тема абортів надзвичайно складна, і багато людей мають глибокі переконання проти абортів».

З Берліна передає кореспондент євроньюз Вольфганг Шпіндлер:

«Фільм «24 тижні» потішив прихильників німецького кіно, однак шкода, що це єдина німецька стрічка у конкурсній програмі Берлінале. Також шкода, що серед 18 конкурсних фільмів лише два створені жінками-режисерами. Вочевидь, цей престижний міжнародний конкурс, як і багато інших кінофестивалів, лишається вотчиною чоловіків».

EURONEWS