На Черкащині розпочали реалізацію проекту гендерного бюджетування, який фінансує шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA). Закордонні та українські фахівці працюватимуть над підвищенням економічної ефективності й прозорості бюджетних видатків з урахуванням потреб жінок і чоловіків.

Як розповіла керівник проекту Майя Босніч, пілотними в реалізації проекту стали чотири області, зокрема Харківська, Житомирська, Івано-Франківська й Херсонська. Вони працюють в галузях охорони здоров’я, освіти, соціальної, молодіжної політики, спорту. Для Черкащини обрано охорону здоров’я. Робоча група з реалізації проекту працюватиме протягом дев’яти місяців над гендерним аналізом двох обраних для цього обласних програм: із захворювання на туберкульоз та протидії ВІЛ/СНІД.

Гендерний аналіз бюджету допомагає спеціалістам краще зрозуміти, як доходи та видатки впливають на соціально-економічне становище та можливості жінок і чоловіків, а також на аспекти рівності статей. Бюджети, як виявилося, можна й потрібно розробляти з урахуванням реальних пріоритетів суспільства, що має вирішальне значення саме в часи економічної кризи.

До складу створеної в регіоні робочої групи входять представники відповідних департаментів, зокрема фінансів, охорони здоров’я, управління статистики, а також сім’ї, молоді та спорту. Згідно із затвердженим планом, уже в лютому на Черкащині відбудеться тренінг для кращого розуміння завдань впровадження гендерно орієнтованого бюджетування. Реалізувати проект планують упродовж трьох років.