Черкащина може стати енергетично незалежним регіоном. Адже у селі Лисича Балка, що в Катеринопільському районі, розробляють поклади бурого вугілля. Як свідчать дослідження фахівців, тут його вистачить як мінімум на тридцять років розробки. Поклади оцінюють у  7,7 мільйона тонн.

Два роки тому за видобуток вугілля відкритим способом на площі 63 гектари взялося столичне товариство «Енергетична інвестиційна компанія». 1,5 року тривали підготовчі роботи: вивчення грунтів, поведінки води, розробляли проект та виходили  на планову потужність. Торік, розповідає генеральний директор ТОВ  Василь Терещенко, з надр підняли першу промислову партію вугілля – 4 тисячі тонн. Усе розпродали. Як виявилося, паливо з Черкащини  має попит і в іноземців  — його охоче купували в Німеччині, Угорщині та Польщі.

— Родовище — одне з небагатьох, де залягає високоякісне вугілля. Його зольність становить лише 12 відсотків, — каже технічний директор ТОВ Павло Костенко. — А вибраковується вугілля за вмісту золи до 40%, яке застосовують як добриво. Пласт вугілля тут неоднорідний. Товщина верхнього шару на глибині чотирьох метрів становить 30—40 сантиметрів, він крихкий, розсипається. Таке вугілля зазвичай використовують для виготовлення паливних брикетів. Глибше ж залягає кускове вугілля. Воно найякісніше й найбільш придатне для застосування на ТЕЦ. Наступний, ще нижчий шар, теж використовують для паливних брикетів.

У планах розробників Мокрокалигірського родовища — вийти на промисловий видобуток до 300 тисяч тонн вугілля та звести впродовж 2015—2016 років теплову електричну станцію.

Орієнтовна ціна вугілля для області становитиме 800 гривень за тонну. Насамперед ним планують забезпечити соціальні й комунальні заклади, а ще — Черкаську ТЕЦ.

— Черкаська область, безумовно, може стати абсолютно енергетично незалежним регіоном. Для цього у нас є весь паливний потенціал, — прокоментував голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Нині інститут теплофізики розробляє обласну програму енергозбереження, у ній врахують наявні у краї ресурси. Тож мета, яку поставила перед нами держава, стосовно скорочення використання газу абсолютно реальна.

В  області, зокрема в Уманському, Золотоніському, Смілянському й Шполянському районах, розгорнули виробництво щепи та пелет.

Жителі невеликого села Лисича Балка стали першими, хто минулої зими спробував обігріти свої будинки місцевим паливом. Як розповіла сільський голова Людмила Римар, виявилося, воно дуже хороше, має добру тепловіддачу. Тепер ним опалюватимуть приміщення навчально-виховного комплексу, де майже 60 дітей. Вдається заощаджувати 2—3 тисячі гривень на одному помешканні. 

До речі, як розповідають працівники товариства, першими про ці родовища ще в 1942 році дізналися німці. Збереглася навіть копія карти, на якій позначено це місце й німецькою мовою зроблено напис «Не бомбити».