Найважливіші приклади боротьби з корупцією в системі освіти вчора під час прес-конференції у Будинку уряду навів профільний міністр Сергій Квіт. Найбільш кричущі факти стосуються діянь колишнього очільника відомства Дмитра Табачника. «Це нерухомість Міністерства освіти і науки, яку вкрав колишній міністр освіти, — зазначив Сергій Квіт. — Цю нерухомість вивели з-під управління МОН і фактично приватизували. На сьогодні єдине, чого ми не маємо, — матеріалів кримінальних проваджень. Нині боремося в судах проти кількох товариств з обмеженою відповідальністю. Наше відомство — позивач у шести різних справах   разом із Генеральною прокуратурою, головним управлінням культурної спадщини КМДА і Міністерством культури. Адже будинок на Подолі — це історична пам’ятка. Тож Табачник з афілійованими особами чи фірмами намагався приватизувати державне майно і зазіхнув на об’єкт культурної спадщини». Йдеться про два будинки у столиці за адресами: вулиця Сагайдачного, 37, і бульвар Тараса Шевченка, 27а, загальною площею 3800 квадратних метрів.

Триває очищення від корупції Національного авіаційного університету. За словами міністра, раніше ним фактично володів близький до Табачника Максим Луцький. Щоб виставити компанію ділків з університету, довелося двічі викликати спецназ. «Тепер ця група змінила тактику, натомість виш теж планує виступати із судовими позовами і повертати собі незаконно виведені активи. У справі фігурує екс-ректор Микола Кулик. Зокрема, йдеться про маніпулювання із землею й нерухомістю», — говорить посадовець. Нині в університеті обрали нову вчену раду, на черзі — загальні збори студентів і аспірантів, далі заплановано збори колективу, які внесуть зміни до статуту вишу, після чого оголосять конкурс на посаду ректора.

Розказав міністр і про махінації у Черкаському державному технологічному університеті (зловживання, пов’язані з навчанням іноземних студентів) і в Ужгородському національному університеті. В останньому колишній ректор, мовляв, видавав липові дипломи двом університетам Чехії — скандал виник на рівні уряду цієї держави. Тепер ректор цинічно намагається повернутися на посаду через суд, не соромлячись безлічі порушень.

Міносвіти ліквідувало штучну монополію з виробництва дипломів про освіту. Ще 2000 року створили ДП «Державний центр прикладних інформаційних технологій», яке фактично стало «прокладкою», що мала легалізувати діяльність єдиного виробника всіх документів про освіту. «Торік ми децентралізували виробництво дипломів про вищу освіту, — наголосив Сергій Квіт. — Тепер кожен виш самостійно замовляє дизайн і друк дипломів, що прозоро і значно дешевше. Адже диплом — це не пластик і не золоті літери, а серія і номер, які можна знайти онлайн. Також ми децентралізували друк дипломів про професійно-технічну освіту. Тепер централізовано виробляємо бланки, які заповнюють. Торік це дало змогу зекономити 43 мільйони гривень. Залишилося децентралізувати виробництво студентських квитків і шкільних атестатів».