ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА. За статистичними  даними, з початку року ціни на хліб в Україні зросли в середньому на 14 відсотків. А окремі його сорти здорожчали ще більше. У зв’язку з цим виникає закономірне запитання: що буде з вартістю хліба у наступні місяці? Чи не дорожчатиме він знову?

За словами голови Полтавської обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка, влада Полтавщини зробить усе для того, щоб ціни на хліб залишалися стабільними. Визначено обсяг зерна нового врожаю, який треба заготовити хлібопекам – 60 тисяч тонн.

 «Ми цього року пішли прагматичним, конкретним шляхом, — говорить він. — У нас 12 основних хлібопекарських підприємств, які забезпечують хлібом усю область. Із них найпотужніші – «Формула успіху» та харківські «Кулиничі». Ми довели їм конкретні обсяги, і за допомогою місцевих влад намагаємося допомогти закупити необхідні об’єми зерна по 1600 гривень за тонну. «Кулиничі»  на даний час купили вже 10 тисяч тонн, при потребі 9,5 тисячі тонн. Сконцентрували це зерно на елеваторах, з якими укладено відповідні договори. «Формула смаку» тільки починає закупляти, у них трохи гірша ситуація з фінансами. Але вони шукають вихід, бо знають, що через місяць-два ціна пшениці 2-3 класу буде вже не 1600 гривень за тонну, а значно дорожча. Вона вже нині 1700 гривень і  щомісяця зростатиме.

Крім цього, кожен район заготовляє зерно для своїх хлібопекарських підприємств. Це дасть нам можливість забезпечити виконання меморандуму, підписаного з основними хлібопекарськими підприємствами області, який гарантує стабільну ціну на соціальний хліб упродовж року.