Ходити різними інстанціями, щоб оформити гарантовані державою пільги, учасникам бойових дій не потрібно. Керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації запевняє, що цей механізм нині максимально спрощено.

«Тепер достатньо лише раз звернутися до управління соцзахисту за місцем проживання. Документів потрібно лише кілька: паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення учасника бойових дій. В управлінні — заповнити заяву», — зауважив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Із зони АТО на Дніпропетровщину повернулися майже 9 тисяч бійців. Понад 8,5 тисячі отримали статус учасників бойових дій, оформили (чи завершують оформлювати) належні їм пільги. Ними користуються і понад 800 членів сімей загиблих, майже 200 інвалідів.

Учасники АТО зокрема мають право на безплатний проїзд у громадському транспорті, на 75% — державні знижки на комунальні послуги (інваліди війни — 100%, родини загиблих — 50%). На Дніпропетровщині діють і спеціальні адресні програми для бійців. Наприклад, ті, хто не має житла, можуть отримати нові квартири. 95 родин воїнів АТО вже справили новосілля.

За програмою оздоровлення та психологічної реабілітації бійці можуть пройти відповідний курс у санаторіях України. Понад 600 захисників торік скористалися такою можливістю. Матеріальну допомогу на оздоровлення з обласного бюджету отримали понад 2 тисячі бійців.

Максимально спростили на Дніпропетровщині й процедуру оформлення земельних ділянок для учасників АТО. Нещодавно відкрилось «єдине вікно», через яке видають документи на землю учасникам бойових дій на сході країни. А з усіх нагальних питань — як отримати статус учасника бойових дій, пільги тощо — можна проконсультуватися в Центрі допомоги бійцям АТО та членам їхніх сімей при Дніпропетровській ОДА. Філії центру працюють і в 22 населених пунктах області.