ЗНАЙ НАШИХ. Україна – один із лідерів експорту IT-послуг у Східній Європі і з кожним роком посилює свої позиції. За даними газети Financial Times, минулого року Україна на цьому заробила майже однин мільярд доларів.

Українські програмісти вважаються одними з найкращих у світі, однак через те, що західні компанії платять набагато більше, ніж українські, вони обирають за краще працювати за кордоном реально, або – у випадку аутсорсингу – віртуально.

Павло, програміст:

«Вдома навіть стіни допомагають. Тут і друзі, і родичі, і знову ж таки можливість працювати в Україні і отримувати хорошу зарплату, і також гарний аспект, на мою думку, коли замовники або, грубо кажучи, твоє керівництво сидить в іншій країні і не впливає на тебе напряму, перебуваючи в одному приміщенні».

Іноземці не приховують: в Україні розумні люди, низькі зарплати, а також непогана податкова система для працівників IT-галузі, що дає змогу конкурувати з азійським ринком.

Торбен Майгаард, керівник аутсорсингової компанії:

«Нині існує така тенденція в Азії говорити «так» на все. І, коли ти кажеш «так» на все, то зовсім необов’язково отримуєш в результаті те, що хоче споживач. Але культура українців відрізняється – вони все розпитують і радяться, таким чином їм легше працювати з людьми із Західної Європи. Це покращує продуктивність праці і цінність всього співробітництва в цілому. Це і робить Україну особливою».

Володимир Бугров, Київський Національний університет:

«IT-освіта в Україні базується на дуже потужній традиції математичної совіти і, власне, факультет кібернетики, який був заснований академіком Глушковим, дає фундаментальну математичну освіту, що підтверджують світові рейтинги студентів-математиків і кібернетиків з України».

Експерти кажуть про перспективність і потужність українських програмістів, однак питанням лишається те, що найкращі з них не лишаються працювати на українські компанії і обирають аутсорсинг або виїжджають за кордон.

Copyright © 2012 euronews