ТУРИСТИЧНІ МАРШРУТИ. На розгляд Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування Тернопільщина подала два проекти. 

В урочищі Бичова поблизу м. Монастириська незабаром з’явиться туристично-музейний комплекс «Лемківське село». З кожним роком цю місцину дедалі більше впорядковують, розбудовують. Саме тут щороку організовують фестиваль «Дзвони Лемківщини». Тепер у Бичовій замислили створити музей під відкритим небом «Лемківське село», де найближчим часом мають з’явитися церква в традиційному лемківському стилі, млин-вітряк, хижі (так лемки називають хати) коваля, гончаря. Подбають і про музей Івана Мердака — видатного лемківського митця, який входив до десятки найкращих скульпторів колишнього Радянського Союзу.

 

Каплиця і дзвіниця в «Лемківському селі». Фото автора

У 2010 році тут освятили новозбудовану капличку і дзвіницю, криницю, а також відбудували подвір’я лемка-газди. Через рік урочисто відчинили двері ще однієї нової хижі, спорудити яку допомогли іванофранківці. А торік завдяки тернопільським газовикам постала будівля гончаря.

Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні виступить і партнером проекту Бучацької райради — створення кімнати-музею основоположника барокової скульптури Іоанна-Георгія Пінзеля. Жив він і творив у XVIII ст., зокрема й у місті Бучач. Нині його називають «українським Мікеланджело», виставка його робіт відбулася торік у Луврі в Парижі.