ВІДРОДЖЕННЯ

 

Дитинець приросте скульптурами

 

Мальовнича картина із Катерининською церквою на високому пагорбі навпроти Валу з гарматами та тінистими кронами велетенських старих дерев, котра зустрічає гостей Чернігова при в’їзді з боку Києва, незабаром може кардинально змінитися. Панораму збираються доповнити ажурною аркою пішохідного мосту, котрий розкинеться над проїжджою частиною, та скульптурною композицією.

Окрім того, планується створити сад скульптур на подвір’ї обласного художнього музею, відкрити і музеєфікувати залишки княжого терему, відродити спальний корпус чоловічої гімназії, відбудувати  будинок Дворянських зібрань. А ще мають з’явитися багато нових пам’ятників і навіть містечко майстрів, де можна буде придбати сувеніри та випити чаю з тістечками.

Якщо з останнім усе зрозуміло, адже створення комфорту для гостей міста та відпочиваючих  — одне з першочергових завдань розвитку туристичної галузі регіону, то спорудження пам’ятників представникам чотирьох епох, котрі зустрілися на стародавньому Валу: князівської, козацької, губернської і незалежної України — треба ще добре продумати, аби не перевантажити комплекс історико-архітектурних пам’яток як візуально, так і в історичному аспекті.

Скоро чернігівський Дитинець зміниться до невпізнанності. Фото Євдокії ТЮТЮННИК

Попередній проект реконструкції території Валу, виконаний у форматі 3D, представив на обговорення засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації директор «Музею сучасного мистецтва» Чернігівської міської громадської організації «Пласт-Арт» Борис Дєдов. Після презентації відбулося досить емоційне обговорення. І хоч було чимало зауважень та запитань, усі зійшлися на одному: реставраційні та археологічні роботи, впорядкування території, коригування дендрологічного складу зелених насаджень та інші заходи, потрібні для оновлення номінації внесення цього історичного місця до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, мають гармонійно лягти в одну концепцію, яка покликана зберегти історичну ауру чернігівського Дитинця. Його унікальність, за словами науковців, полягає у збереженій до сьогоднішнього дня ландшафтній формі давньоруського трикутника ІХ століття. Це єдине місце, де вона залишилася без змін, і аналогів цій історичній та духовній цінності слов’янського світу немає ніде. Тож перетворення історичного центру Чернігова на музейне містечко сприятиме збереженню культурної спадщини та розвитку туристичного потенціалу як Сіверського краю, так і України в цілому.