Відновлення українського мовлення в окупованому Криму має відбуватися через Херсонщину. Таку думку під час роботи круглого столу на тему «Інформаційна безпека: протидія інформаційній агресії та розвиток українського мовлення», що відбувся за підтримки Херсонської обласної державної адміністрації, висловила радник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар.

«Представники нашого міністерства увійшли до робочої групи з розвитку українського мовлення в окупованому Криму та на Херсонщині, яку створила Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення. На етапі координації з країнами Чорноморського басейну перебувають чотири радіочастоти, завдяки яким планується організувати FM-мовлення з Чонгару на Крим, — конкретизувала фахівець. — На Чонгарі збудуємо вежу заввишки півтори сотні метрів, яка за потужних передавачів збільшить сигнал покриття. Завдання херсонської влади — знайти вільну землю для вежі».

Радник міністра розповіла й про роботу її відомства стосовно Криму та реалізовані комунікаційні кампанії, присвячені зокрема другим роковинам анексії Криму, Дню депортації — геноциду кримських татар та Дню кримськотатарської журналістики.

Про інформаційні маніпуляції щодо кримськотатарського чинника в області, зокрема про створення фейків та поширення викривленої інформації в регіоні, розповіла директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської облдержадміністрації Ольга Савенко. «Мета пропагандистських атак проросійських ЗМІ — виставити кримських татар у Херсонській області як ворога, екстреміста або загарбника. За таких умов важливо створити інформаційну альтернативу та активно висвітлювати офіційну позицію представницького органу кримських татар — Меджлісу — як єдиного джерела достовірної інформації про діяльність кримських татар у краї. Ми готові долучатися до протидії фейкам та до їхнього розвінчання», — цитує слова місцевого фахівця прес-служба Міністерства інформаційної політики

Робочу групу з питань розвитку телерадіомовлення на півдні Херсонської області та на території Криму Національна рада з питань телебачення та радіомовлення створила 18 лютого 2016 року.

У роботі «круглого столу» взяли участь представники місцевої влади, ЗМІ та громадські діячі. Під час заходу обговорили і шляхи протидії інформаційним викривленням. Зокрема більшість присутніх журналістів висловили прохання — слід активно моніторити діяльність усіх проросійських ЗМІ в області й шукати можливості протидії їхній пропаганді. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»