ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ

Через краснодонський інцидент  в області тривають тотальні перевірки сімей  із прийомними дітьми

«Створено робочу групу, яка перевіряє всі сім’ї з усиновленими дітьми, а також будинки сімейного типу та опікунів. Уже виявлено порушення у роботі відповідних служб Краснодонської райдержадміністрації та Антрацитівської міськради», — розповів заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Івченко.

Начальник управління у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна додала, що в управлінні змінюють та посилюють контроль за всиновленими дітьми, а таких на обліку в області 960. Удосконалюється і форма проведення перевірки.

За словами Раїси Родіної, сім’я, яка викрала Христину Кабакову, щоб підмінити вбиту прийомну дівчинку, перебувала на постійному контролі у соціальних служб та медиків. Соціальні працівники нібито неодноразово перевіряли психологічний стан дітей. Але «іноді зустрічалися з батьками на вулиці, й ті показували дітей, які гралися в пісочниці або бігали поруч», «іноді зустріч була у під’їзді». У квартиру ж прийомні батьки нікого не запрошували. Тож тепер належить з’ясувати, кого мати багатодітного сімейства показувала соціальним працівникам весь цей час.

Крім того, з’ясувалося, що в медичних картках убитих прийомних дітей зазначено, нібито їм недавно (28 травня цього року) робили щеплення.

«У лікарні перебував хлопчик із числа всиновлених дітей», — підтвердила Раїса Родіна. А як проводили щеплення дівчаткам, які, за даними слідства, на той момент вже ніяк не могли з’явитися в лікарні, ще треба з’ясувати. Без відповіді також залишається питання, як часто малолітніх дітей оглядав дільничний педіатр.

Загалом Раїса Родіна вважає, що у сім’ї викрадачів не було матеріальної зацікавленості в усиновленні дітей. Але визнає, що батьки отримали одноразову допомогу в розмірі 36 тис. грн у встановлений законом термін, а згодом — і нову 5-кімнатну квартиру. Незаперечно, що викрали Христинку Кабакову напередодні візиту представників служби опіки, аби приховати відсутність усиновлених дітей.

Нині в Луганській області 4807 дітей є сиротами або їхні батьки позбавлені батьківських прав. Кількість усиновлювачів, людей, які бажають створити прийомні сім’ї або дитячий будинок сімейного типу, зростає.