Уже четвертий рік поспіль на Миколаївщині проводять конкурси «Збережемо птахів» на кращу годівницю та «Хатинка для птаха» на краще штучне гніздування. Організатори конкурсу — управління лісового та мисливського господарства — ставлять за мету підвищення рівня усвідомлення населенням ролі та значення птахів у житті лісу. Учасниками конкурсу є учнівська молодь, представники громадських організацій, органів влади, засобів масової інформації.

Працівники лісництв проводять велику роз’яснювальну роботу саме в учнівських колективах: пояснюють дітям, що восени більшість птахів мігрує, щоб знайти їжу, проте деякі зимують вдома. Щоб вижити під час холодів, птахи повинні бути здоровими, запастися жиром і оновити оперення. Проте через жорсткі погодні умови вони іноді гинуть. Щоб підтримати птахів у несприятливих умовах зими, лісівники області виготовляють і вивішують у лісових масивах годівнички та штучні гнізда — цим щорічно зберігають життя великої кількості птахів. 

Перші учасники конкурсу вже несуть свої роботи до лісництв. Фото обласного управління лісового та мисливського господарства

Так, лише за останні чотири роки штучних домівок для захисників лісу збільшилося на понад десять тисяч штук. Справжніми друзями птахів стали юні члени шкільних лісництв. На цей рік заплановано розвішати майже три тисячі будиночків для птахів.

Головний захід конкурсу — виготовлення та розвішування годівниць для підгодівлі птахів у зимовий період та штучних гніздувань для приваблювання птахів у лісових насадженнях.

Як пояснили в управлінні лісового та мисливського господарства, для участі у конкурсі представники шкільних лісництв, закладів освіти, громадськості повинні надати до відповідних лісогосподарських підприємств анкети учасників конкурсу. До анкети обов’язково слід додати виготовлені годівнички або штучні гніздування, пояснення, фото-, відеоматеріали, журнали спостережень, у яких фіксується вся робота. Кращі «експонати» займуть достойні місця у природних «музеях» області.