Погодні умови були сприятливими, і на Волині вже в березні розпочали лісовідновлення. У планах — вийти в плюс у співвідношенні площ нових насаджень до рубок.

У лісі, що на території Звірівського лісництва держпідприємства «Ківерцівське лісове господарство», робота, попри холодний день, кипить. Садять новий ліс на місці вирубки. Молоденькі сосни, ялинки і берізки ростимуть тут не одне десятиліття.

— Посадковий матеріал — першого класу, з елітного насіння. Кореневу систему саджанців оброблено стимуляторами росту і вологонакопичувачами для посилення приживлюваності та забезпечення надійного росту. Тому стверджую: зі ста саджанців приживуться 99, один можна списати хіба що на механічне пошкодження, — переконує фахівець Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Володимир Неводнічик.

Цьогоріч підприємства управління запланували відновити ліси на площі 5030 гектарів.

Під час створення площ під майбутню посадку фахівці на підставі звіту про обстеження кожного окремого лісгоспу та управління загалом роблять проект. Щоб підвищити біологічну стійкість насаджень, планують тільки змішані лісові насадження. Поєднання різних порід дає змогу створювати листяні бар’єри над дорогами чи межами ділянок. А щоб була кормова база для звірів та птахів, не забувають лісівники і про плодові лісові породи.

Щодо співвідношення рубок і нових насаджень Володимир Неводнічик переконує: відтворюють більше!

— На Волині щорічно проводимо суцільних зрубів на площі приблизно п’яти тисяч гектарів. Тому станом на 1 січня 2016-го у нас налічувалося 4870 гектарів для весняних робіт. Але оскільки ми повністю заліснюємо всі торішні ділянки зрубів і відновлюємо посадки на площах, де зрубували в зимові місяці нинішнього, то завжди виходимо у плюс, — поділився він секретами лісової кухні. — Корені кожного саджанця, аби вони прийнялися майже стовідсотково, слід закопувати з хорошим настроєм, щоб позитивна енергетика людей передалася посадковому матеріалу.

Щоб лісовий конвеєр працював у краї без перерв не одну сотню літ, волинські лісівники лише цієї весни висадять 15 мільйонів(!) дерев: сосну, дуб, ялину, березу, вільху.

Ольга СОЛОВЕЙ
для «Урядового кур’єра»