ПЕРЕГОВОРИ

З представниками ділових кіл ФРН глава уряду обговорив інвестиційні перспективи

Україна має намір вкладати кошти у розвиток власного нафтогазового комплексу. Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з делегацією німецької економіки в Україні. Цьогоріч планується будівництво платформи для буріння свердловин на шельфі Чорного моря. Вже ведуться переговори з Сінгапуром щодо придбання цієї платформи. А з США домовляємося про розробку нетрадиційних родовищ газу.

А от модернізація української газотранспортної системи має перспективу лише за участі Російської Федерації та Європейського Союзу. Та поки що не вдається досягти тристоронньої згоди. "Нам потрібні гарантії, що ЄС купуватиме російський газ, а Україна буде його транзитером. Росія пропонує створити спільне підприємство. Якщо вона передасть нам активи у вигляді газу та нафти, то отримає згоду. Сказати, що ми досягли якогось прогресу я не можу. Сказати, що переговори стоять на місці, теж не можу", - зазначив Микола Азаров.

Найскладнішу ситуацію маємо у нафтогазовому комплексі. Він потребує серйозних капітальних вкладень, бо багато років працював у режимі, коли ціни на основні товари не відповідали ринковій вартості. Уже зараз у галузь готові вкладати ресурси великі компанії зі світовим ім'ям.

Проте Микола Азаров переконаний - 2011 рік стане переломним. За його прогнозами, зростання ВВП становитиме 4%, інфляція буде помірною, і країна вкладеться у закладені в бюджет параметри. До того ж, у 2010 році за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом ми отримали 1,5 млрд дол. кредитних коштів (у 2009 році сума становила 11 млрд дол.). Проте розрахована на три роки програма передбачає 15 млрд дол. "Для нас це швидше програма співпраці, при якій ми розраховуємо на підтримку у проведенні реформ. І ми її виконуємо, незважаючи на складність", - пояснив представникам німецьких бізнес-кіл глава уряду.

Вже з 1 березня податкова служба відшкодовуватиме ПДВ автоматично. Щоправда, це стосується компаній, які працюватимуть відкрито та прозоро. Серед здобутків і непогані результати в галузі машинобудування. Проте, за словами глави уряду, не вдалося вивести на докризовий рівень агропромисловий, паливно-енергетичний, будівельний комплекси. На розвиток останнього планується спрямувати майже 130 млрд грн, аби галузь вийшла за обсягами будівництва на рівень 2007 року. Також очікується активізація аграрного сектору - стан посівів нині задовільний.

Під час зустрічі посол ФРН в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот наголосив на тому, що, незважаючи на складну ситуацію в Україні та процес реформування, німецькі підприємства і надалі залишатимуться її надійними партнерами.

А делегат німецької економіки в Україні Карін Рау вказала на проблеми, з якими стикаються німецькі бізнесмени. За її словами, не всі двері для інвесторів відчинені.