На тверду четвірку оцінив міністр юстиції України Павло Петренко впровадження на Полтавщині реформ, ініційованих його відомством. Під час поїздки до Полтави урядовець проінспектував роботу полтавських центрів надання адміністративних послуг, державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції, реєстраційної служби Полтавського міського управління юстиції та першої державної нотаріальної контори.

— Ми відвідали центри надання адмінпослуг, щоб слухати не рапорти підлеглих, а розпитати у споживачів, яка нині ситуація з наданням послуг у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості, — повідомив він опісля журналістів. — З колегами роздали листівки про новації, які спрощують ситуацію в найбільш проблемному напрямі — реєстрації бізнесу, про онлайн-послуги Мін’юсту. Пояснювали людям, як можна не витрачати часу на черги, а отримати той самий документ удома й за менші гроші.

Тему потреби спрощення надаваних адміністративних послуг міністр розвинув під час засідання «круглого столу» за участю перших осіб міста. Він наголосив, що нині вже 20% українців скористалися новою онлайн-послугою, яку запровадило Міністерство юстиції. Йдеться про різні витяги та довідки, які нині можна отримати з Єдиного держреєстру та реєстру нерухомості без черг та хабарів.

Як зазначив урядовець, інновації покликані спростити життя пересічних громадян, а завдання Мін’юсту — щоб кожен українець отримував послуги якісно і швидко. Тому одна з ключових реформ у системі юстиції — передача повноважень із надання адміністративних послуг місцевим органам влади. Зокрема йдеться про можливість оформити право на нерухомість у межах не лише того села чи міста, де прописана людина, а у будь-якому населеному пункті області. Ще одна можливість — оформлення бізнесу в будь-якій точці України.

— Можливість переходу на електронний документообіг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, спрощення процедур, делегування функцій прийому документів місцевій владі, ЦНАП та нотаріусам дасть змогу ліквідувати корупцію та інші проблеми, що існують у реєстрації бізнесу та прав на нерухоме майно, — каже начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко. — Ми намагаємося поліпшити і послуги, і їхню якість.

Міністр резюмував, що коли керівництво обласного управління юстиції усуне всі вади, над чим нині працює, то Полтавщина може стати одним із кращих регіонів. Тим більше, що всі ці процеси підтримує місцева влада.