ЗДОРОВ’Я. У Івано-Франківській обласній інфекційній клінічній лікарні лежить сім'я – мати та двоє дітей із підозрою на дифтерію. Про це УНН повідомила головний позаштатний епідеміолог Івано-Франківської області Марія Бойко.

Минулого тижня до інфекційної лікарні потрапила жінка з підозрою на дифтерію. Разом із нею у лікарні перебувають двоє її дітей, які були контактними з хворою.

«Діагноз ще не встановлено, зараз ми якраз у роботі, проводяться додаткові обстеження, протягом цього тижня – ще 10-15 днів ми маємо аби встановити діагноз або його скасувати. Пацієнт – молода жінка. Вона із високою температурою та болями у горлі була вдома, займалася самолікуванням», – сказала М.Бойко.

Лікар також наголосила на тому, що найкращим методом захисту від дифтерії є вакцинація.

Нагадаємо, щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку за віком у 3, 4, 5 та 18 місяців проводяться кашлюково (ацелюлярний компонент) – дифтерійно – правцевою вакциною (далі АаКДП). Інтервал між першим і другим, другим і третім щепленням АаКДП вакциною дорівнює 30 днів. Інтервал між третім і четвертим щепленням повинен становити не менше 12 місяців. Першу ревакцинацію проти дифтерії, правця проводять у 6 років.

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказами, які раніше були щеплені, проводять АД-М з інтервалом 5 років після останнього щеплення. Подальші планові ревакцинації дорослих проводяться АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення.

ДОВІДКА: дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-краплинним шляхом, розповідає інфекціоніст. Характеризується воно запаленням, найчастіше слизистих оболонок рото- і носоглотки, а також загальною інтоксикацією, ураженням серцево-судинної, нервової і видільної систем. Перші ознаки – підвищення температури тіла у межах 38-39 градусів, болі в горлі, важкість ковтання, можлива зміна голосу. Далі іде набряк біля горла. Небезпечна вона своїми ускладненнями – ураженням серця та нирок.