Європейський вибір, обстоювати який українці два роки тому вийшли на Майдан, за ідеали якого поклала голови незабутня Небесна Сотня, — приваблива й бажана перспектива для мільйонів наших співгромадян. Зокрема молоді, підлітків — усіх, хто асоціює своє майбутнє з незалежною соборною державою, яка впевнено прямує цивілізованим шляхом до континентальної спільноти.

Схоже, таке бажання зрештою може стати реальністю. Певна річ, відразу не для всіх. Та переможці Міжнародного дитячого телефестивалю «Дитятко» у номінації «Місцеве самоврядування — це ми!», започаткованого в Україні за підтримки РЄ, зможуть це зробити вже цього року.

Як розповів менеджер Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», що реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015—2017 роки, Андрій Гук, школярі, які надішлють на конкурс найкращі телевізійні сюжети про розвиток місцевого самоврядування, отримають унікальну можливість відвідати зі своєю командою штаб-квартиру Ради Європи у французькому місті Страсбург.

Знаменно, що призери згаданого творчого суперництва матимуть нагоду спілкуватися зі своїми однолітками на Світовому форумі демократії. Вони також завітають до різних інституцій Ради Європи, побачать своєрідну політичну «кухню», де за кращими «рецептами» — перевіреним на практиці досвідом провідних країн-членів євроспільноти виробляють загальні правила демократичного співжиття на нашому континенті.

Конкурсанти, які посядуть перше місце, зможуть там представляти свою команду вчотирьох, друге місце — утрьох і третє — удвох. Окрім того, команда, яка здобуде приз глядацьких симпатій, тобто матиме найбільше схвальних відгуків щодо свого доробку, отримає гаджети з логотипом Ради Європи, пояснив президент фестивалю, очільник Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

Отож  українські школярі, яким не байдуже суспільне, які прагнуть допомогти дорослим змінити життя свого села, селища, міста на краще, зробити їх по-європейському комфортнішими, мають хорошу нагоду розповісти мовою телебачення про здобутки і проблеми місцевого самоврядування в Україні та своїй громаді. 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»