АЛЬТЕРНАТИВА. На Волині цього року буде висаджено тисячу гектарів енергетичної лози. А в перспективі площа багатолітніх посадок для виробництва альтернативного палива може сягнути з нинішніх 25 до 30 тис. га. 

Тривають роботи над залученням в область інвестора, який і побудує потужності, що перероблятимуть сальвекси,— саме таку назву має «альтернативна» лоза, — у паливні брикети чи гранули. Рослина, яка дала людству найпоширеніші у світі ліки — аспірин, в перспективі працюватиме на економічне здоров’я регіону. Вона, за неодноразово повтореним уже висловом очільника виконавчої влади регіону, «на Волині має стати альтернативним видом палива».

Такою є реакція місцевої влади і бізнесу на завищену для українських споживачів ціну російського газу. Традиційним для лісистого регіону, як відомо, є дрова, 120 тисяч складометрів яких щороку торують свій шлях до грубок та котлів поліщуків.

Знайшли собі застосування і відходи деревообробних потужностей, що раніше просто вивозилися на звалища. Нині в області є півтора десятка підприємств, які переробляють у паливні пелети тирсу, кору, обаполи, щепу. Їхня річна потужність наблизилася до тридцяти тисяч тонн, що вже нині дає змогу економити 13 млн кубометрів природного газу.

Низка виробників палива з відновлювального ресурсу органічно доповнює два торфобрикетні заводи, які щорічно продукують понад сто тисяч тонн палива з місцевої сировини. Їхню продукцію охоче беруть не тільки заклади бюджетної сфери, а й покупці за кордоном нашої держави. В перспективі — запуск лінії з виробництва торф’яних паливних гранул потужністю 10 тисяч тонн на рік.

— На енергетичну безпеку держави дедалі активніше працює і продукція ковельського заводу «Волинь-Кальвіс». Півсотні видів котлів, які випускаються тут, мають високий коефіцієнт корисної дії і можуть задовольнити практично будь-який  попит — від сільської хати до  міських мікрорайонів, — розповів перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко. —  У найближчому майбутньому поліського регіону — і виробництво на одній із агропромислових груп біогазу з відходів та перша в Україні експериментальна установка з виготовлення та спалювання водовугільного палива замість газу.

На енергозберігаючі заходи, до речі, в області торік у бюджетній сфері було спрямовано 30 млн грн, які на третину вже окупилися. Чимало попрацювали над утепленням власних помешкань і люди, які скоротили споживання російського газу на 7%.