РЕОРГАНІЗАЦІЯ. Начальник Головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області Ігор Михайлишин зауважив: — Останні півроку живемо в умовах реорганізації. Для нас цей період вельми напружений, але черг і авралів не допускаємо, вкладаємося в передбачені законом для видачі закордонного паспорта 30 днів.

Справді, люди біля віконця для оформлення документів не скаржилися, що довго чекають. Ба більше: прибулі з райцентрів, у яких працюють підрозділи міграційної служби, казали, що й там оформити паспорти нескладно. Бланків, на брак яких деколи нарікали, тепер вистачає.

— У всіх 11 вузлах міграційної служби, відкритих в Ужгороді та інших містах, для оформлення й видачі закордонних паспортів і проїзних документів дитини, наші працівники приймають людей ще й у суботу, — додав Ігор Володимирович. — «Розкачуватися» після початку нового року не доводиться, адже темпи видачі закордонних паспортів не спадають. Одним треба на гірськолижні курорти, інші, як, наприклад,заробітчани, пакують валізи на закордон для роботи. Мета поїздок різна, паспорти ж потрібні всім.

Загалом у Закарпатті протягом 2012 року видано 35400 паспортів громадянина України і 38773 — для виїзду за кордон. Якщо враховувати чисельність населення, то новий документ видано майже кожному тридцятому жителю краю.

Державна міграційна служба в області прийняла до розгляду 331 клопотання про набуття громадянства України, 1 клопотання щодо прийому до громадянства України. Ще в 291 випадку розглядалися клопотання щодо виходу з громадянства України.

Міграційний рух — вулиця з двостороннім рухом. Адже в краї за Карпатами оформлено виїзд на постійне місце проживання в країни зарубіжжя 418 особам. Додому ж повернулося 77 осіб, які проживали за межами України.

Набрали чинності й нові вимоги з реєстрації громадян. Тепер місце їхнього проживання слід фіксувати протягом одного (!) дня. З огляду на значні міграційні потоки це буде нелегко. Але можливо. Торік місце проживання зареєстровано 23708 жителям області, знято з обліку — 15441.