В. о. голови Запорізької ОДА Костянтин Бриль затвердив план заходів на 2016—2017 роки щодо підтримки та соціальної адаптації громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО в Запорізьку область. Так, цього року створять реєстр об’єктів нерухомості (незавершеного будівництва, покинутих житлових будинків, котеджних містечок, новостворених модульних будинків тимчасового проживання) та вироблять модель надання їх в оренду на пільгових умовах.

Документ передбачає розроблення проекту розвитку місцевих громад з будівництва житла для переселенців з урахуванням їхніх потреб і потенціалу за новітніми будівельними та енергоощадними технологіями за умови бюджетного фінансування, кредитування, допомоги міжнародних фінансових установ під міжнародним контролем. Планують забезпечити переселенців земельними ділянками під будівництво житла, гуртожитків для здачі в оренду. Промоніторять ситуацію і щодо знелюднених сіл області, аби відродити їх і забезпечити переселених громадян житлом та роботою. В області також впроваджують технології швидкого будівництва житла з місцевих будматеріалів, залучають переселенців до самостійного спорудження житла.

Сприятиме цьому й німецький Банк розвитку KFW, про що повідомили керівник департаменту розвитку фінансових систем цієї фінустанови по регіону Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Сильвія Пашке, старший проектний менеджер банку, куратор фінансових проектів в Україні Пилип Хаугер та проектний координатор Бюро KFW в Україні Денис Мартишевський на нараді в Запоріжжі.

Німецьких банкірів цікавлять перспективи співробітництва із запорізькою владою щодо забезпечення житлом внутрішніх переселенців. Сильвія Пашке зазначила, що делегація банку KFW після отриманої інформації вирішить, як і де саме німецька сторона пропонуватиме допомогу.

Сприяє вимушеним переселенцям у Запорізькій області й місцева Координаційна рада з реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ», реалізовуючи європейські програми на місцевому рівні. За даними координатора проекту Геннадія Устімова, загалом торік і за перший квартал цього року Запорізькій області надано 6,7 мільйона гривень, з яких 2,8 мільйона гривень — на проекти для вимушених переселенців зі спорудження гуртожитків та іншого житла.

За даними регіонального штабу з питань соціального забезпечення та тимчасового розміщення сімей і людей із зони проведення АТО, на території Запорізької області проживає 67 тисяч 744 внутрішньо переміщених осіб, з яких 9450 чоловіків, 20 704 жінки, 17 067 дітей, 20 468 пенсіонерів та інвалідів. У середньому з тимчасово окупованої території та зони проведення АТО в область щоденно прибуває 10—20 осіб. Новоприбулі реєструються, отримують гуманітарну допомогу, їм створюють умови для поселення, поновлення втрачених документів тощо. Зазвичай найбільше переселенців прибуває в Запоріжжя. Натомість до свого постійного місця проживання повернулися 6 тисяч 980 осіб, які тимчасово перебували на території краю.

— Ми постійно приймаємо вимушених переселенців, — коментує ситуацію начальник регіонального штабу Микола Головань. — Більшість із них одразу зупиняються в комфортабельному модульному містечку в Запоріжжі. На сьогодні там є 184 вільних місця. Переселенці отримують житло і в місцевих та сільських гуртожитках. Ситуація стабільна.

ДОВІДКА «УК»

Регіональний штаб з питань соціального забезпечення та тимчасового розміщення вимушених переселенців із зони проведення АТО функціонує при Головному управлінні ДСНС України в Запорізькій області. Сюди можна звернутися по допомогу, зателефонувавши на безкоштовні номери «101» та «112».