НАЦБЕЗПЕКА. Оборонний комплекс потребує новітніх наукових розробок і молодих кадрів для підтримання виробничого потенціалу. На цих аспектах діяльності особливо наголошував Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв під час тематичної наради, присвяченої підсумкам роботи підприємств оборонно-промислового комплексу.  

За його словами, наразі завершується процес оновлення воєнної організації держави та сектору безпеки. Це відбувається в рамках ініційованих Президентом реформ. На їх основі буде розроблено Державну комплексну програму реформування і розвитку ЗСУ, скориговано програми з розвитку озброєння та військової техніки, розроблено нову Державну програму реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу.

У питаннях переоснащення Збройних сил та інших військових формувань провідну роль відведено саме вітчизняним підприємствам. Втім, останнім часом у галузі посилюються негативні явища, коріння яких лежить у 90-х роках минулого століття. Їх наслідки мають інтегрований вплив на загальноекономічну і соціальну сферу держави.

Серед них фахівець назвав зниження науково-технічного потенціалу, технічного рівня, старіння виробничих потужностей, більшість із яких колись належала до високотехнологічних, скорочення робочих місць, втрата висококваліфікованих кадрів та системи їхньої підготовки. 

Президент і керівництво держави повною мірою усвідомлюють масштаби цієї загрози і вживають системних дій для їх нейтралізації. В 2010—2011 роках поставлено низку завдань для підвищення ефективності діяльності та впровадження новітніх вітчизняних наукових розробок в оборонне виробництво, технічної і технологічної модернізації, залучення молодих спеціалістів до роботи на оборонних підприємствах.

На «Булат» давно чекає вітчизняна армія. Фото УНІАН

На жаль, констатував Андрій Клюєв, результативність їх практичного виконання залишається невисокою. Проблеми продовжують накопичуватися, що може стати загрозою реалізації технічного переозброєння армії.

Нинішня ситуація потребує виважених, але невідкладних і рішучих дій. Указом Президента від 16 березня 2012 року № 202 утворено Комітет з реформування і розвитку Збройних сил та оборонно-промислового комплексу під керівництвом глави держави. Перше його засідання відбулося 20 квітня, де розглянуто першочергові проблеми з реформування армії. Наступним блоком стане вивчення питань в оборонній промисловості.

Глава держави доручив Андрію Клюєву разом з фахівцями оцінити ситуацію в оборонному комплексі, проаналізувати проблеми, недоліки державного управління та причини їх виникнення. Увесь цей спектр питань і ляже в основу звіту, який буде представлено Президенту України.