ВИБІР

15 лютого стартував всеукраїнський конкурс, який відбиратиме найкращі українські страви до Євро-2012

Вітчизняні кулінари б’ють на сполох — кількість фаст-фудів і суші-барів в Україні зростає з кожним днем, а ресторанів, де готують національні страви, — обмаль. Невже гості Євро-2012 не зможуть ознайомитися з нашою національною кухнею, адже вона — важлива складова культури країни?

— Якщо подивитися на кухні інших країн, виявляється, що не ми в них щось забрали, а, навпаки, вони багато чого в нас запозичили. Ми вважаємо, що українська кухня перебуває на одному рівні з найпопулярнішими в світі італійською, японською, індійською, китайською кухнями, — вважає директор агентства AgriSurvey Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

За його словами, згідно з проведеними дослідженнями, Україна посідає перше місце серед країн-учасників Євро-2012 з вживання картоплі, друге — щодо вживання меду, третє — молока. При цьому українці не так багато вживають сала і свинини, як це прийнято вважати. У традиційній українській кухні на першому місці — борошно-круп’яні страви. М’ясні страви в Україні зазвичай використовували сезонно: в зимовий період і під час важких сезонних робіт. Утім, національні м’ясні страви — завжди вищого гатунку. Українці вміли запікати м’ясо, готувати різноманітні ковбаси, активно споживали молочні страви, кисле молоко, виготовляли домашній сир.

— Українська кухня збалансована і корисна. Чому козаки були такими міцними? Тому що вживали кулеші, каші, які були основними в раціоні українців цілорічно, їли багато риби, — вважає старший науковий співробітник Національного науково-дослідного інституту українознавства і всесвітньої історії МОН України Валентина Коротя-Ковальська. — Недаремно існує приказка: коли людина сита, то в неї й голова прямо стоїть.

Фахівці запевняють: не скуштувавши справжнього українського борщу, ніхто з гостей від нас не поїде. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства спеціально до чемпіонату Європи з футболу оголосили всеукраїнський конкурс «Смакуй, Країно».

— З 15 березня по 15 травня практично всі мережі українських ресторанів, вітчизняні виробники, супермаркети долучаться до цього конкурсу, — повідомляє президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. — 15 травня відбудеться гала-концерт та презентація найпопулярніших, за результатами конкурсу, національних страв України, а трохи пізніше стартує презентація відповідного національного меню для майбутніх гостей Євро-2012 в чотирьох приймаючих містах турніру. Ми розраховуємо, що участь у всіх стадіях конкурсу візьмуть понад мільйон українців. З початку травня і особливо вже після нагородження ми інформуватимемо всі наші посольства про те, що в нас є національне меню. Також будуть задіяні аеропорти міст Євро-2012 і Укрзалізниця, щоб пасажири отримували цю інформацію.

 

ТАКІ ПРАВИЛА

Надіслати рецепти страв, які вони вважають справді українськими, можуть усі охочі. Журі конкурсу складається з відомих істориків, етнографів, рестораторів. Критеріями відбору будуть традиційність страви, поширеність її в більшості регіонів України, автентичність, смакові якості. Загальний призовий фонд конкурсу становить понад 100 тис. грн. Переможець отримає 10 тис. грн і можливість безкоштовно харчуватися в певних закладах і ресторанах протягом тривалого часу. Премія за друге місце — 5 тис. грн, за третє — 3 тис. грн. Учасники, рецепти яких потраплять у десятку фіналістів, отримають приз у розмірі 1000 грн.