Власне, тяганина з його реконструкцією, а фактично з новим будівництвом, триває шість років. Ще в 2008-му там розпочали реконструкцію старого приміщення, яке було в аварійному стані. Але з часом будівельні роботи призупинили через брак фінансування. Місцевим жителям доводиться проситися до дитсадків сусідніх сіл, де, звісно, у першу чергу надають місця своїй малечі.

Нині на черзі влаштуватися в дитячий заклад перебуває 161 дитина. І ось з’явилася надія, що незабаром питання вдасться вирішити, адже тендер на будівництво виграло ПП «Надія», начальник виробничого відділу якого Леонід Лукієнко пообіцяв завершити роботи за кілька місяців. Щоправда, є одна заковика: виконавцю цих робіт закидають колишні бізнес-зв’язки з головою Черкаської облдержадміністрації Юрієм Ткаченком. Хоча, як зазначає директор департаменту капітального будівництва облдержадміністрації Олег Різник, згідно з чинним законодавством, взяти участь у відкритих торгах щодо виконання будівельно-монтажних робіт можуть будь-які будівельні організації, які мають відповідну ліцензію та необхідну матеріально-технічну базу. До того ж узятися за відбудову дитсадка в Степанках мали намір вісім підприємств, утім після ознайомлення з будівельним проектом лише троє з них взяли участь у тендері.

— Роками ніхто не проявляв жодної активності у розв’язанні цієї проблеми,— розповів сільський голова Степанок Володимир Клименко. — А щойно почали ворушитися — устромляють палиці в колеса.

— Хоча один з учасників торгів і запропонував виконати ці роботи на 700 тисяч дешевше, йому відмовили через неповний пакет документів, — пояснив Олег Різник. — У цьому разі виникають тільки додаткові запитання: приміром, на яких будматеріалах чи видах робіт вони планували зекономити ці кошти й наскільки їхні пропозиції відповідали тим проектним рішенням, які пройшли експертизу. Іншій фірмі теж бракувало кількох довідок, які вона згодом принесла.

Отож є підстави вважати, що тендер проведено без порушення законодавства. Департамент капітального будівництва облдержадміністрації та фірма «Надія» уклали договір на реконструкцію садочка на 3,4 мільйона гривень. Уже практично завершили благоустрій прилеглої до цього дитячого закладу території. Приміщення закриті, тож і в холодну пору року тут можна продовжувати роботи. Окрім того, коштом місцевої влади розпочали будівництво ще двох об’єктів: топкової з тепловими мережами та артезіанської свердловини.

Проте для місцевих жителів не немає значення, хто відбудовуватиме дошкільний заклад, на який вони чекають майже два десятиліття. Головне, аби він запрацював. Якщо ж цьому перешкоджатимуть, селяни готові йти у Київ до керівництва держави, щоб будівництво садка таки завершили.