Тепер дослідження крові в Миколаївській централізованій багатопрофільній клінічній лабораторії, яка обслуговує 22 лікувальні заклади, проводять за допомогою автоматичного біохімічного аналізатора BA400 (BioSystems). Цей ультрасучасний апарат виготовлено в Іспанії, він гарантує високу точність досліджень завдяки запатентованій інноваційній оптичній системі на базі LED-технології.

— Апарат дає змогу істотно економити реагенти, а отже  бюджетні гроші та час, — розповіла завідувач централізованої багатопрофільної клінічної лабораторії Антоніна Шакун. — Раніше лаборант використовував п’ять мілілітрів реагенту, а час очікування реакції становив 1,5 години. Нині потрібно всього 200 мікромілілітрів реагенту і чотири хвилини, щоб відбулася реакція. Новий аналізатор виконує 400 тестів на годину, на його «борт» можна завантажити 135 проб пацієнтів і відразу 88 різних реагентів, і протягом години ми отримаємо всі результати.

Старий аналізатор не справлявся із щоденними завданнями. Адже пацієнтів, на жаль, стає дедалі більше. Як зазначив під час презентації апарата міський голова Юрій Гранатуров, це єдиний у нашій країні такий аналізатор.

— Із таким діагностичним обладнанням усі ми, містяни, можемо розраховувати на якіснішу медичну допомогу, — підкреслив він. — Сучасна медицина без біохімічних досліджень безсила, новий апарат допоможе лікарям у діагностиці.

Крім диво-апарата, для централізованої лабораторії придбали аналізатор газів крові та імуноферментний комплекс. Обидва прилади вироблено у США, вони здатні виконувати унікальні дослідження. Так, із допомогою аналізатора газів крові можна за лічені секунди оцінити стан пацієнтів реанімації. Досі такого приладу в місті не було. А оскільки лабораторія обслуговує п’ять відділень реанімацій міста, цей прилад надто важливий для надання оперативної  допомоги. Завдяки аналізатору можна відстежувати стан хворого і коригувати лікування.

Імуноферментний комплекс призначено для діагностики вірусних гепатитів, торч-інфекцій та схильності імунітету до правця.

Усього у централізованій багатопрофільній клінічній лабораторії за день проводять 4500 досліджень, за рік — майже півтора мільйона. Нове обладнання — істотна підмога для лабораторії. До речі, миколаївська централізована лабораторія сертифікована, тож результати аналізів, виконаних тут, візьмуть у будь-якій клініці світу.