ПРОГНОЗ

Посуха у верхньому шарі орних земель загрожує майбутньому врожаю озимини

Коли в Україні закінчиться літо і розпочнуться звичні осінні холоди? Це питання ми ставимо переважно з цікавості, адже мало кому хочеться прощатися з теплими днями і не по сезону лагідним оксамитовим сонечком. 

Це лише один бік медалі, який бачить більшість пересічних громадян. Іншим  переймаються метеорологи і, хоч як це дивно спершу звучить, селяни. Здавалося б, лови момент: збирай залишки врожаю, сій озимі — умови начебто аж занадто сприятливі. Тепла лагідна погода, що встановилася на переважній більшості території України з третьої декади серпня, справді, полегшує збирання пізніх зернових, зернобобових та овочів.

Втім, хвилюватися є про що. Середньомісячна температура перевищує норму на 5—8 градусів за Цельсієм. На перший погляд, непомітно, але в Україні панує посуха. Такими спостереженнями поділився на прес-конференції начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

«Виходячи з того, що до кінця вересня і в першій декаді жовтня істотних змін вологості не передбачається, — констатував Микола Кульбіда, — в Україні дедалі поширюватиметься дуже жорстка грунтова засуха». 

Ця аномалія створює реальні проблеми для сівби озимих і, особливо, їх проростання. Вологість верхнього шару грунту у більшості регіонів вдвічі менша за норму. Микола Іванович продемонстрував журналістам графік грунтової посухи, на якому Схід і Південь України зафарбовано небезпечним жовтим кольором, що стримує і навіть унеможливлює сівбу озимини.

Оптимально зволоженими, за даними головного метеоролога, є лише 10—15% ріллі. Понад 60% таких земель перебуває у незадовільному стані. А кількість площ, де волога відсутня на глибину до 10 сантиметрів, перевищує 80%. А між тим, саме на період з 11 по 25 вересня припадають оптимальні агрокліматичні строки сівби озимих у більшості областей. Нині ж, навпаки, ситуація є значно гіршою за попередні 10—15 років. Микола Кульбіда навіть не побоявся назвати її критичною. Адже за таких умов сіяти недоцільно.

Ця тенденція викликає занепокоєння станом уже посіяного зерна. Зазвичай, навесні пошкодженими виявляється 8-9% озимини, як це було, скажімо, й цьогоріч. Проте вже наступної весни цей показник може істотно зрости, наблизившись до невтішної позначки.

Тільки у другій декаді наступного місяця можна сподіватися на дощі. З початком жовтня денна температура лише понизиться до 10 градусів, а нічна — до одного. Можливі заморозки на поверхні грунту. 

У жовтні середньомісячна температура становитиме 8-9 градусів тепла, на Півдні — 10—13. На північному сході, сході буде навіть тепліше за норму. На 2—4 градуси буде теплішим і листопад.

Настання й завершення зими, характер якої очікується надзвичайно мінливим, метеорологи прогнозують без особливих несподіванок у звичайні строки. Нестійкий сніговий покрив, різкі пориви вітру, ожеледь і ожеледиця, налипання мокрого снігу з підвищеним проти норми температурним режимом — ось, що в цілому нас очкує. Зате досягнення абсолютних мінімумів температури є малоймовірним.

Прогнози ці є досить орієнтовними, позаяк більш-менш точний можна скласти на період до 15 діб. Але й це дає нам змогу зустріти осінь і зиму, принаймні, поінформованими. А значить — підготовленими.