Олександр ВЕРТІЛЬ: журналіст, письменник, перекладач (ліворуч) разом з лауреатом Шевченківської премії петом Іваном ДРАЧЕМ. Фото автора

Напередодні Дня журналіста на адресу власного кореспондента газети «Урядовий кур’єр» у Сумській області заслуженого журналіста України Олександра Вертіля надійшло приємне повідомлення: він став лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Максиміліана Кирієнка-Волошина в номінації «поетичний переклад», яку нещодавно заснувала Національна спілка письменників України. Авторитетне журі високо поцінувало книгу його перекладів «Тонкофінгерпринт. Поети брати Бурлюки» (видавництво «Ярославів Вал», м. Київ), про яку «УК» розповідав торік у номері від 27 березня. У цьому виданні сумчанин представив вірші братів-футуристів Давида й Миколи Бурлюків у власному перекладі з російської на українську. Вручення премії відбулося напередодні дня народження Максиміліана Кирієнка-Волошина в Золотій залі Одеського державного літературного музею.

Вручаючи нагороду, очільник журі премії заступник голови Національної спілки письменників України Володимир Шовкошитний наголосив, що перекладач зробив вагомий внесок у справу повернення до лона національної культури двох відомих мистецьких імен.

А безпосередньо лауреат зазначив, що за життя Максиміліан Волошин і Давид Бурлюк товаришували й добре знали творчість один одного. В

1912-му М. Волошин публічно виступив на захист творчого об’єднання «Бубновий валет», створеного за ініціативи Давида Бурлюка, яке піддавали нищівній критиці за новаторські погляди на місце і роль мистецтва. І ось через 104 роки вони обоє «зустрілися» у літературній премії.

Учасників урочистого зібрання вітав відомий український поет сучасності, Шевченківський лауреат Герой України Іван Драч.  За його словами, стараннями сумського перекладача і журналіста талановиті земляки заговорили рідною для них мовою. Є символіка і знаковість у тому, що автор узявся пропагувати творчість російськомовних футуристів, які заслуговують, аби їх читали українською мовою і пам’ятали на рідній землі.

Для журналіста і письменника Олександра Вертіля це вже п’ята літературна премія, якою відзначено його поетичну й перекладацьку творчість. Цьогорічними лауреатами премії імені Максиміліана Кирієнка-Волошина в різних номінаціях також стали  прозаїки Ольга Полевіна (Кіровоград), Сергій Рядченко (Одеса) та поетеса Ірина Карпинос (Київ).