Кожний, хто має власний будинок в місті, чи за його межами, по різному вирішує питання опалення будинку, досить часто для обігріву приміщень використовує алюмінієві радіатори, що мають хороші технічні характеристики та найкраще підходять для обігріву котеджів та приватних будинків. Серед безумовних переваг алюмінієвих радіаторів – малогабаритність, легкість, найкращий серед радіаторів параметр тепловіддачі з врахуванням специфічних теплопровідних властивостей алюмінію.

Італійський алюмінієвий радіатор Global Oskar 2000. Фото з сайту radiator.in.ua

Придбати алюмінієві радіатори можна в менеджерів компанії «Мир радиаторов» на сайті www.radiator.in.ua.

У продажу є алюмінієві радіатори відомих та надійних торгових марок (Fondital, Global, Nova Florida, Alltermo, Mirado, Tenrad, Armatura, Lipovica, Faral), що пройшли адаптацію до українських умов, а також біметалічні, стальні, мідно-алюмінієві та чавунні радіатори.

Випускаються алюмінієві радіатори двох видів, перевагу надають литим алюмінієвим радіаторам, так як вони більш надійні та краще зарекомендували себе на практиці .

При виборі алюмінієвих радіаторів звертають увагу на робочі характеристики, серед яких найважливішими є робочий тиск та тепловіддача. Більшість литих радіаторів (найбільш розповсюджених) розраховані на роботу при тиску 10-20 атмосфер ( фактичним стандартом став тиск 16 атмосфер), в моделях алюмінієвих радіаторів другого типу – екструзійних, робочий тиск більший, складає від 10 до 35 атмосфер. Для приватного будинку тиск у системі котлів опалення  «Маяк» чи «Данко» вітчизняного виробництва зазвичай складає 1- 1,5 атмосфери, що є нормальними робочими умовами для алюмінієвих радіаторів, а в системах центрального опалення тиск значно вищий – робочий, як правило шість атмосфер, але при запуску після літнього періоду тиск буде значно вищий, що створить занадто велике навантаження на радіатор, що може призвести до його виходу з ладу.

Друга важлива характеристика алюмінієвого радіатора – тепловіддача, тобто скільки тепла віддає сенкція радіатора, в більшості радіаторів секція, що має розмір 100х600х80 може обігріти 1,2м³ площі, що відповідатиме параметру тепловіддачі в 120 вт.

Також для вибору радіатора потрібно надати продавцю вихідні дані приміщення, де буде встановлюватись радіатор, найкраще – надати проект будинку, що дасть змогу оптимально підібрати радіатори, враховуючи всі особливості даного будинку.

Іван ІВАНІВ
для «Урядового кур’єра»