ПІДСУМКИ

Захищаючи рівень внутрішнього споживання, уряд спрямовує зусилля  на створення
засад нової економіки

Обсяги українського експорту товарів і послуг за підсумками 2012 року сягнуть близько 70 мільярдів доларів. Такий прогноз висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров в інтерв’ю провідним українським телеканалам.

«У 2009 році ми мали експорт близько 39 мільярдів доларів,  цього року, сподіваюся, ми вийдемо на рівень близько 70 мільярдів. І це буде приблизно торішній рівень. Тобто ми досягнемо головного завдання, яке стояло перед країною, — не допустити різкого скорочення експорту», — зазначив Микола Азаров.

Таким чином зусилля уряду не минули марно, адже цьогоріч він активно займався пошуком зовнішніх ринків збуту для вітчизняної продукції, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров констатував, що досягти такого рівня експорту дали змогу ратифікація Угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД, парафування Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом та набрання чинності договору про зону вільної торгівлі з країнами Європейської асоціації торгівлі.

«Напружені переговори, які ми почали із СОТ, захищаючи свій ринок, — це переговори з рядом країн з укладання договорів про зону вільної торгівлі. Таким чином, те завдання, яке стояло перед нами, — збереження стабільності фінансово-економічної системи, — було реалізовано», — констатував глава уряду.

Він також сподівається, що уряду вдасться укласти нову угоду про співпрацю з Міжнародним валютним фондом без підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. «Я не втрачаю надії, що нам вдасться домовитися. Але хочу сказати, що фінансові ресурси є не тільки у МВФ. У нас заведено думати, що кредит на вигідних умовах можна залучити тільки в МВФ. Але насправді фінансових ресурсів у світі досить, і ми зараз працюємо над залученням їх в економіку України на вигідних умовах», — уточнив Микола Азаров.

При цьому він нагадав, що Україна вже два роки не залучає кредитних ресурсів від МВФ, оскільки вважає вимоги про підвищення комунальних тарифів для населення неприйнятними: «Україна вже обходиться без кредитів МВФ, обійдеться без них і наступного року. Хочу підкреслити, що ми налаштовані на співпрацю з МВФ і пошук компромісів».

Пояснив він і доцільність створення нових органів виконавчої влади, зокрема Міністерства доходів і зборів, яке організовано для унеможливлення ухиляння від сплати податків: «Те, що об’єднання двох служб — податкової та митної — давно було актуальним, це очевидно. Слід серйозно об’єднати інформаційну базу платників податків з тим, аби унеможливити шляхи для ухиляння від сплати податків».

Микола Азаров додав, що уряд ухвалив також рішення про відновлення Міністерства промислової політики, оскільки надалі Кабінет Міністрів значну увагу приділятиме модернізації промисловості.

«Ми зробили акцент на те, що маємо будувати нову економіку. Тому нам потрібен серйозний орган, який напрацьовуватиме державну політику, спрямовану на створення умов для залучення інвестицій передусім на модернізацію нашої економіки», — наголосив глава уряду.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»