Щойно морози сягнули понад десять градусів, в області почали відкривати пункти обігріву. Тепер їх майже сто. Рішення про розгортання пунктів обігріву приймають місцеві громади.

«У кожному місті та районі діє місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ці комісії й вирішують, коли, де та скільки пунктів обігріву треба відкривати. Першими прийняли такі рішення Вільногірськ, Кривий Ріг, Орджонікідзе, Першотравенськ, Апостолівський, Криничанський, Магдалинівський та Межівський райони. Нині пункти обігріву є у 10 містах і 15 районах області», — каже начальник обласного управління цивільного захисту Сергій Коваленко. 

Пункти обігріву в холодну пору стають справжнім порятунком для безхатченків. Фото з сайту radiosvoboda.org

Стаціонарні пункти відкрито в центрах соціального обслуговування, Товариствах Червоного Хреста та лікарнях. Мобільні теплі пункти розгорнуто в людних місцях. Це спеціальні намети з пічкою-буржуйкою, які опалюються дровами і працюють цілодобово. Там можна випити гарячого чаю і отримати медичну допомогу. 

А в Кривому Розі цілодобово курсують облаштовані як пункти обігріву 8 трамваїв і тролейбусів. У Дніпропетровську можна обігрітися та випити гарячого чаю у спеціально обладнаних вантажівках.

«Пункти в Дніпропетровську почали відкривати 30 і 31 грудня. Ще один стаціонарний пункт працює цілодобово у міському центрі соцдопомоги на вулиці Свердлова. Люди там можуть і зігрітися, і поїсти та переночувати», — каже директор департаменту взаємодії з правоохоронними органами Дніпропетровської міськради Олександр Свіренко.

Усього через великі морози в обласному центрі відкрито 19 стаціонарних і пересувних пунктів обігріву, де можна зігрітися і навіть поїсти. У меню чай з цукром, тушонка, локшина та картопля пюре швидкого приготування. Працівники теплих прихистків кажуть, що найчастіше до них звертаються безхатченки.