ВІДЗНАКА

Українські поштові марки у черговий раз підтвердили реноме одних із найкращих у світі

Днями Художній поштовий блок «Маяки України» (дизайн Надії Рудої, видавництва 2010 року) посів перше місце у номінації «Найкращий друк» у ході Десятого китайського щорічного опитування на найкращу іноземну поштову марку.

На блоці представлено шість українських маяків: Тарханкутський, Херсонеський, Тендрівський, Павловський Передній, Санжійський та Іллічівський.

Тарханкутський та Херсонеський, збудовані у 1816 році, вважають одними з найстаріших маяків Чорномор’я. Перший з них стоїть на місці, яке через відмілини та підводні камені завжди вважалося на Чорному морі найнебезпечнішим для мореплавців.

Тендрівський маяк встановлено 1827 року на західному березі однойменної коси. Він слугує дороговказом на шляху до Одеси, Миколаєва, Очакова. Є відомості, що вогні на цій косі запалювали ще давні греки, бо там часто гинули їх кораблі.

Ці морські споруди вражають не лише українців.

Павловський Передній маяк зведено на мисі Павлівському в 1863 році на території фортеці, а в роки Великої Вітчизняної війни його навіть не було евакуйовано. Він служив для оборони корабельної артилерії, після чого його погасили. Лише в 1952 році маяк було відремонтовано та знову введено в дію.

Санжійський маяк побудовано в 1921 році. Він працював без перерв і жодного разу не зазнав пошкоджень, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Вогонь на Іллічівському маяку вперше запалили 5 жовтня 1965 р. Відтоді й дотепер він справно служить безпеці мореплавства на підходах до порту, хоч неодноразово піддавався натиску стихії.

На китайському конкурсі поштових марок українські поштові мініатюри, починаючи з 2005 року, постійно здобувають перемоги в різних номінаціях. Зокрема зчіпка з трьох марок «Наркотикам — ні», «Безпеці — зелене світло» та «Подай руку допомоги. Чужих дітей немає!» (художниця Н. Гожая) виборола першість у номінації «Найкраща тема» у П’ятому китайському щорічному конкурсі.

Високу оцінку дістав і блок «60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні» (художник В. Василенко), перемігши в номінації «Найкращий аркуш». У Шостому китайському щорічному опитуванні на найкращу іноземну поштову марку (2007 р.) марковий аркуш «Традиційні головні убори українських жінок» (дизайн В. Василенка, вид. 2006 р.) переміг у номінації «Найкращий друк», а поштові марки «З Різдвом Христовим!» та «З Новим роком!» (художниця Ю. Правдохіна, вид. 2008 р.) здобули першість у категорії «Найкращий дизайн» у Восьмому китайському щорічному опитуванні на найкращу іноземну поштову марку (2009 р.). У Дев’ятому конкурсі, який відбувся торік, за найкращий друк було відзначено поштовий блок «200-річчя від дня народження Миколи Гоголя» (художник В. Таран, вид. 2009 р.), присвячений одному з найвидатніших письменників ХІХ ст.

Нагадаємо, цього року українська поштова марка «Кличко» (дизайн Наталії Фандікової) увійшла до десятки найкращих марок світу минулого року в номінації «Найцікавіші марки спортивної тематики» за версією всесвітньо відомого філателістичного порталу www.stampnews.com.