Угоду про партнерство з питань комерціалізації результатів науково-технічної діяльності підписано вчора під час зустрічі міністра освіти і науки Сергія Квіта з представниками компанії GrowthUP.

Актуальність питання створення привабливої та конкурентоспроможної української системи вищої освіти, інтегрованої у Європейський дослідницький простір, нині висока як ніколи. При цьому важливе значення має інтеграція науки та виробництва, що забезпечується під час співробітництва й реалізації спільних проектів Міністерства освіти і науки і приватного сектору. Така співпраця заохочуватиме приватне інвестування у вищу освіту та наукові дослідження. Сергій Квіт подякував представникам компанії GrowthUP за допомогу у вирішенні питання з комерціалізації результатів науково-технічної діяльності. Урядовець запевнив, що міністерство створює законодавче поле для нових підходів до управління та фінансування в науці. Так, Верховна Рада вже ухвалила нову редакцію Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», який дає змогу університетам організовувати господарські товариства та одержувати прибутки. «Крок за кроком створюватимемо дружнє для винаходів середовище в Україні», — цитує прес-служба Міністерства освіти і науки слова Сергія Квіта.

Окрім того, Міністерство освіти і науки за участі науковців вищих навчальних закладів, академічного середовища, представників бізнесу підготувало кілька проектів законодавчих актів, спрямованих на створення сприятливих умов для формування механізмів залучення приватних інвестицій у розвиток інновацій. Зокрема «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інновацій» та інші.

За словами заступника очільника відомства Максима Стріхи, підписання Угоди про партнерство з компанією GrowthUP Group дасть змогу значно розширити можливості науковців. Успішне втілення цієї угоди сприятиме формуванню системи заходів з ефективного управління та комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності, збільшенню частки проектів за участі університетів і бізнесу. Адже діяльність компанії GrowthUP Group орієнтована саме на допомогу підприємцям у їхньому пошуку інноваційних продуктів і рішень. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»