У Запоріжжі шахрай спробував нажитися на заощадженнях пересічних жителів області, зібраних для лікування поранених у зоні АТО захисників Вітчизни. Негідника затримали. Обвинувальний акт проти злодія, який викрав гроші, спрямували до суду, де, згідно з чинним законодавством, на афериста очікує до восьми років позбавлення волі.

Як прокоментував подію начальник відділу комунікацій ГУ Нацполіції України в Запорізькій області Олександр Вовкодав, ще кілька місяців тому з волонтерського рахунку, призначеного для збирання коштів на реабілітацію поранених у зоні АТО бійців, зникло понад чверть мільйона гривень. Під час розшукових заходів оперативники Придніпровського управління кіберполіції ДКП Нацполіції України затримали 30-річного раніше засудженого за корисливі злочини жителя Запоріжжя, який розробив злочинну схему привласнення волонтерських коштів.

Спочатку він придбав кілька банківських карток і шахрайським шляхом здобув реквізити рахунку, куди небайдужі громадяни переказували кошти на реабілітацію поранених бійців. На його картки надійшли сотні тисяч гривень заощаджень громадян.

Афериста звинувачують у крадіжках у великих розмірах (ч. 4 ст. 185 КК України).

На гачок аферистів потрапили бабуся та підприємець. Спершу під виглядом соцпрацівників шахраї ошукали 78-річну пенсіонерку-запоріжанку на 112 тисяч гривень та 100 доларів США. Тут спрацювала перевірена схема заміни грошей старого зразка на новий. Оглядаючи місце пригоди, поліцейські вилучили конверти з нарізаним газетним папером, отриманим замість заощаджень. 

А в Мелітополі двічі ошукали 30-річного місцевого приватного підприємця. На одному із сайтів він знайшов оголошення про продаж дитячих підгузків. Домовившися з продавцем, перерахував 2500 гривень, та замовлення не отримав, бо телефон «власника товару» перебував поза зоною. Прикметно, що раніше такі «віртуальні підгузки» вже коштували йому 8 тисяч гривень. Тож працівники поліції просять громадян бути пильними, роблячи покупки в інтернеті.

Усі дані про події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ст. 190 (шахрайство) КК України. Пошуки злодіїв тривають. А поліцейські вкотре наголошують, що не варто довіряти інформації, яку повідомляють невідомі особи телефоном, і прохають розповісти про ці шахрайські схеми рідним і близьким, передовсім літнім людям.