КІНОВИЗНАННЯ.Фільм-посвята добі «німого» кіно «Артист» та сімейна драма «Нащадки» були найкращими стрічками на церемонії нагород «Золотий глобус».

Найбільші зірки кіно зібралися на червоному килимі нагород «Золотий глобус» у неділю. Їх присуджує Голлівудська асоціація іноземної преси.

Стрічка «Артист» стала переможцем у категорії комедійних фільмів і м’юзиклів. Жан Дюжарден одержав нагороду як найкращий актор у цій категорії.

Дія відбувається у Голлівуді 1927 року. У час, коли зірка  «німого» кіно Джордж Валентін розмірковує, чи поява звукового кіно означатиме для нього забуття, він випадково зустрічається з молодою танцівницею, готовою до великого прориву.

«Нащадки» із Джорджем Клуні у ролі чоловіка, що веде сімю через важкі часи, коли його дружина перебуває у комі, виграв нагороди за найкращу драму та найкращого драматичного актора для самого Клуні.

Фільм розповідає, як землевласник Матт Кінґ відправляється із дочками у подорож, аби кинути виклик молодому брокерові нерухомості, що мав роман з його дружиною, перш ніж та опинилася в комі після нещасного випадку.

Мішелл Вілльямс стала найкращою комедійно-музичною акторкою за роль Мерілін Монро у фільмі «Мій тиждень із Мерілін». «Я вважаю себе спершу мамою, а вже потім акторкою. Людина, якій найбільше хочу подякувати, – це моя донька, моя маленька дівчинка,» – сказала Вілльямс про свою з покійним актором Гітом Леджером дитину.

У фільмі Лоренс Олів’є знімає фільм у Лондоні. Молодий студент кіно Колін Кларк знаходить собі роботу на зйомках. Коли для участі у фільмі прибуває Монро, весь Лондон – у захопленні, а Колін заприязнюється з нею.

Серед інших переможців – Меріл Стріп за найкращу драматичну жіночу роль у фільмі  «Залізна леді» про Марґарет Тетчер.

У стрічці Тетчер постає як жінка, що ламає статеві і класові бар’єри і змушує почути себе у світі, де панують чоловіки. Фільм – про владу і її ціну. Це – несподіваний портрет надзвичайної і складної особистості.

Іранський фільм  «Розлучення Надера та Сімін» визнано найкращою іноземною стрічкою. Режисер Асґар Фархаді використав нагоду, щоб сказати світові, що іранці – миролюбні люди.

У фільмі йдеться про важкий вибір іранського подружжя: переїхати за кордон, аби поліпшити життя дитини, або залишитися в Ірані й доглядати за батьком Надера, що страждає на хворобу Альцгеймера.

Вуді Аллен одержав «Золотий глобус» за сценарій фільму «Опівночі у Парижі», а Стівен Спілберґ – за найкращий анімаційний фільм «Пригоди Тентена».

Copyright © 2012 euronews