ПАРТНЕРСТВО. Луганщина обирає курс на постачання високотехнологічного обладнання закордонним партнерам. «Останніми роками традиційні ринки зовнішньоекономічної діяльності помітно змінюються, тому експортерам потрібно швидко переорієнтувати свою роботу відповідно до нових вимог, — заявив у ході брифінгу начальник управління зовнішніх відносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Ігор Агібалов. — Ті країни, які раніше активно споживали сировинну продукцію, тепер переорієнтуються на споживання обладнання, техніки та технологій. Тому нашим підприємствам треба дуже швидко реагувати на ці зміни».

За приклад він навів Індію, де ухвалено жорсткі регуляторні заходи стосовно екологічного стану підприємств. І тепер колишніх індійських партнерів, які раніше охоче купували у луганських підприємств вугілля, метал та іншу сировинну продукцію, цікавить високотехнологічне обладнання. На думку Ігоря Агібалова, це хороша нагода для наших виробничників постачати до Індії обладнання машинобудування, адже це вищий рівень прибуткової вартості й набагато вигідніші контракти. Співпрацювати в галузі машинобудування та постачання шахтного обладнання збираються в області також з Німеччиною та Іраном.

«Велика делегація з Ірану відвідала наш край під час останнього інвестфоруму: було практично все керівництво регіону Хорасан-Резаві. Іноземці пропонують відновити зв’язки з постачання гірничошахтного обладнання, а також у галузі машинобудування», — зазначив Ігор Агібалов.

Крім того, у зв’язку з перспективою вступу єврорегіону «Донбас» до Асоціації європейських прикордонних регіонів АЕПР, штаб-квартира якої розташована у Німеччині, луганчани вивчають можливість розвитку міжрегіональних відносин з одним із німецьких регіонів, схожих за економічною структурою зі сходом України. Нині опрацьовуються можливості укладення такої угоди з Північним районом Вестфалія.

Загалом торік області вдалося зберегти позитивне сальдо зовнішньої торгівлі: обсяги експорту перевищили імпорт. До того ж зросла частка продажу за кордон продуктів харчування луганського виробництва, виробів із дерева, на 13% збільшився експорт продукції легкої промисловості. «І хоча остаточних підсумків минулого року в цифрах ще немає, але попередньо обсяг зовнішньоторговельного обороту області ми оцінюємо на рівні 10 мільярдів доларів США», — заявив Ігор Агібалов.