Згідно з коаліційною угодою, одною з провідних реформ у 2015 році має стати децентралізація влади. Та лише 4% українців правильно розуміють, що таке децентралізація. Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила кандидат соціологічних наук, керівник соціологічної агенції «Фама» Мар’яна Малачівська-Данчак.

Презентуючи результати соціологічного дослідження, яке проводили у жовтні, вона зауважила: «Ми побачили, що українці не розуміють і не знають, що таке децентралізація влади. Лише 3,9% опитаного дорослого населення України, тобто тих, кому виповнилося 18 років, правильно розуміють суть децентралізаційних процесів».

У межах дослідження соціологічної агенції методом «face to face» опитали 2 тисячі повнолітніх жителів України (крім представників Донецької та Луганської областей, а також Криму). Майже половина опитаних розуміють децентралізаційні процеси частково правильно. «Решта — це майже 40% — трактують поняття децентралізації неправильно», — зазначила Мар’яна Малачівська-Данчак. Крім того, 15% опитаних вказали, що негативно ставляться до децентралізації. Радше позитивно та позитивно — 47%, решта не визначилися. «Зі збільшенням компетентності зростає позитивне ставлення до процесів децентралізації», — сказала вона.

Що стосується розподілу відповідальності між центральними та місцевими органами влади, то опитування показало, що в середньому українці готові більшість повноважень передати органам місцевої влади. Центральній владі вони хотіли б залишити медицину, освіту та соціальну допомогу. Серед пріоритетних питань, які опитані хотіли б передати місцевій владі, — розвиток інфраструктури, забудова територій, благоустрій, пасажирські перевезення, житлово-комунальні послуги, вибір мови офіційного спілкування.

 

Регіональна відмінність у розподілі відповідальності полягає в тому, що у західній частині України найбільше (55,1%) тих, хто вважає, що нести відповідальність за економічний розвиток територій повинна місцева влада, а за вибір офіційної мови спілкування (53,9%) — центральна. Жителі північної (55,5%) та центральної (56%) частини України також вважають, що визначати офіційну мову спілкування повинна центральна влада. Найбільша частка (50,1%) тих, хто вважає, що за економічний розвиток території повинна відповідати центральна влада, живе у східній частині України.