ДОВКІЛЛЯ. На Харківщині створили Червону книгу, яка стане законом для мисливців, рибалок і природоохоронців. До спеціального регіонального видання, яке має побачити світ уже нинішньої весни, увійшло майже 400 видів зникаючих тварин. Це буде велика ілюстрована книга з картами і описами кожного окремого виду: від найдрібніших зникаючих безхребетних до великих тварин. У ній розміщено матеріали вчених кафедри зоології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та оброблені дані вчених-попередників.

— Видати власну Червону книгу нас спонукало те, що в області за останні два десятиліття зникли цілі види тварин, — каже один з авторів ідеї цього видання, завідувач кафедри зоології тварин Харківського національного університету Віктор Токарський. — Якщо, наприклад, колись хтось із них докучав сільськогосподарським угіддям Харківщини, тепер зник назовсім. Взяти хоча б тих же ховрашків, яких вважали шкідниками полів і на їх знищення були спрямовані величезні зусилля. Тепер в області зовсім немає крапчастого ховраха.

Така ж доля, за словами вченого, спіткала й мухоловку. Ця маленька пташка, що не становить інтересу для мисливців, просто несподівано зникла в регіоні. Рідкісним гостем на Харківщині став і сірий гусак. Тож якщо ми не займатимемося цим, то й надалі у нас зникатимуть птахи і тварини.

Віктор Токарський повідомив, що над створенням регіональної Червоної книги працював колектив із 35 осіб, які колесили по області в пошуках рідкісних птахів, рептилій, риб і комах. Ним особисто було зібрано дані щодо двох десятків зникаючих ссавців. Наразі з переліком «кандидатів», яких пропонують занести до Червоної книги вчені, знайомляться фахівці обласного управління охорони довкілля. Далі цей список, згідно із законом про охорону тваринного світу, буде затверджуватися центральним органом виконавчої влади, тобто Міністерством екології і природних ресурсів України. Туди найближчим часом й відправлять матеріали для нової книги. Після всіх необхідних узгоджень обласну Червону книгу видадуть накладом в 100 примірників, а потім планують зробити її доступною в мережі Інтернет.

Що ж до попередньої Червоної книги області, то вона, за словами вчених та природоохоронців, була створена 2004-го на основі Червоної книги України від 1994 року. А через п’ять років вийшла загальна нова Червона книга України, і на її основі зробили регіональний список, з якого нікого не видалили, а лише додали нові види.