МІСІЯ

Міністр закордонних справ Леонід Кожара представив пріоритети головування України в ОБСЄ

Серед основних напрямів визначено поступ у розв’язанні тривалих конфліктів, протидію торгівлі людьми і просування свободи ЗМІ. Звертаючись до Постійної ради ОБСЄ, Леонід Кожара заявив, що у 2013 році Україна сприятиме пошуку політичного вирішення тривалих конфліктів — переговорам із придністровського врегулювання у форматі «5+2», Женевським дискусіям з питань, пов’язаних із конфліктом 2008 року у Грузії, а також переговорам щодо Нагірного Карабаху під керівництвом співголів Мінської групи ОБСЄ.

«Ми переконані, що так звані тривалі конфлікти досі становлять серйозну загрозу для нашої регіональної стабільності. Допомога сторонам у пошуку політичного вирішення має залишатися найвищим пріоритетом для ОБСЄ, країни, яка головує, та всіх держав-учасниць», — підкреслив міністр, додавши, що свій перший візит як чинний голова ОБСЄ він здійснить до Молдови наступного тижня.

Леонід Кожара підкреслив важливість продовжувати зусилля, спрямовані на посилення механізмів контролю над озброєнням і заходів зі зміцнення довіри й безпеки. Україна докладатиме зусиль на шляху протидії транснаціональним загрозам: тероризму, організованій злочинності, торгівлі людьми, незаконному обігу зброї і наркотиків. В економічній сфері головування зосередиться на тематиці екологічних аспектів енергетичної діяльності.

Сприяння виконанню існуючих зобов’язань у людському вимірі, свобода ЗМІ та освіта молоді з питань прав людини також стануть пріоритетними напрямами для нас, заявив керівник українського дипломатичного від?омства.

Водночас він закликав держави-учасниці розглянути наслідки для безпекової ситуації запланованого на 2014 рік виведення міжнародного контингенту з Афганістану, а також можливі дії з боку ОБСЄ. У зв’язку з цим було зазначено, що головування розглядає можливість проведення окремого заходу, присвяченого цій тематиці.

Леонід Кожара особливо підкреслив важливе значення, яке відіграє для України ОБСЄ та її концепція всеосяжної і неподільної безпеки, заснованої на узгоджених принципах і зобов’язаннях. Загальна мета українського головування — зміцнити цю роль, наголосив чинний голова ОБСЄ, повідомляє прес-служба МЗС.

Він також привітав ухвалене у Дубліні рішення Ради міністрів ОБСЄ щодо започаткування процесу «Гельсінкі+40», яке засвідчило налаштованість усіх держав-учасниць на результативний діалог із ключових питань на шляху до відзначення у 2015 році 40-ї річниці ухвалення Гельсінського заключного акта. Леонід Кожара поінформував про рішення українського головування започаткувати постійну робочу групу з питань «Гельсінкі+40» для просування цього процесу.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»