ПРОМИСЛОВІСТЬ

Луганщина готується до реалізації Програми «Заміщення природного газу вугіллям»

Профіцит вугілля в країні досяг 5 мільйонів тонн. Вугілля марок «А» і «Т» знаходить свій збут, а оcь із маркою «Г» є труднощі. Водночас технологія переробки вугілля на газ дасть змогу переробити до 7 мільйонів тонн, і навіть може знадобитися підвищення вуглевидобутку в майбутньому. Тож важливість програми складно переоцінити. Щоб перевірити, чи готовий край до її реалізації, Луганщину відвідав перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович. Посадовець переконався, що реалізація інвестпроекту на підприємстві «Лисичанськвугілля» ведеться за підтримки влади дуже активно. Так, за сприяння очільника області прискорено митне оформлення гірничошахтного обладнання з Китаю, аби вже у березні ввести в дію нову лаву.

Загалом вугільним підприємствам краю у 2012-му надано близько 1,5 мільярда гривень за програмою технічного переозброєння.

«Втішає, що сьогодні йдеться про введення в лютому нових очисних забоїв на шахтах «Никанор-Нова» і «19-го з’їзду» ДП «Луганськвугілля». До того ж,  визначилися з питаннями, які дадуть змогу до кінця місяця ввести лаву в шахтоуправлінні «Луганське». Все це вдалося завдяки бюджетним коштам і частково — коштам інвестора», — констатував Ігор Попович.

Зважаючи, що держпрограма розвитку вугільної галузі до 2030 року передбачає залучення грошей приватного капіталу до галузі вуглевидобутку і модернізації підприємств, активність інвестора особливо примітна.

«Через 3—4 роки Україні знадобиться значно більше вугілля, ніж нині. Тому деякі підприємства вже найближчим часом плануємо поставити на модернізацію, аби підготуватися до роботи в нових умовах. Ми вже вибрали  15 підприємств. Критеріями вибору стали необхідність мінімальних вкладень при досягненні максимальних обсягів вуглевидобутку, термін модернізації не більш як три роки та вихід у підсумку на абсолютну рентабельність виробництва», — розповів Ігор Попович. За його словами, на цей проект Міненерговугілля має намір добиватися додаткових державних асигнувань. А для гірників краю ці новації означатимуть зростання кількості робочих місць і доходів.