ТЕНДЕНЦІЇ. Світовий банк на 1% знизив прогноз зростання світової економіки. Світовий банк (СБ) знизив прогноз зростання світової економіки в 2012 році до 2,5% порівняно з 3,6%, що очікувалися експертами банку влітку минулого року. Причина —  високі ризики для світової економіки у зв’язку з рецесією в єврозоні. Зокрема СБ знизив прогноз економічного зростання на цей рік для країн, що розвиваються, до 5,4% з 6,2%.

Згідно з останнім звітом Global Economic Prospects, ВВП єврозони скоротиться цього року на 0,3%. Країни, що розвиваються, в цій ситуації повинні бути готові до ризиків уповільнення економічного зростання.

«Індекси фондових бірж в 2011 р. зменшилися на 8,5%: найбільше падіння спостерігалося в Східній Європі та Центральній Азії.  Центральна Європа показала найгірші показники», — повідомив  на прес-конференції  менеджер Світового банку  з дослідження світової макроекономіки Ендрю Бернс. Крім того, валовий приплив капіталу в країни з економікою, що розвивається, знизився на 50% порівняно з 2010 р. Зменшилися на 17% обсяги європейського імпорту і погіршилися перспективи ділової активності.

Щодо другої хвилі глобальної кризи Е. Бернс висловив думку, що вона все ще може прийти, але зауважив, що «про термін і потужність цього явища поки говорити складно».

У такому вельми нестабільному середовищі країни, що розвиваються, повинні оцінити свої вразливі місця і підготувати резерви на випадок надзвичайних ситуацій, щоб упоратися з наслідками економічного спаду. Зокрема СБ  рекомендує  українській владі провести стрес-тестування банків, щоб оцінити потенційну стійкість кредитно-фінансових установ в умовах другої хвилі кризи, та закликає уникати конфліктів з торговельними партнерами.

На думку старшого економіста СБ Руслана Піонтковського, чим раніше Україна відновить співпрацю з МВФ, тим більшим буде позитивний ефект з точки зору довіри інших інвесторів, а також для фінансування платіжного балансу, виплат державного і приватного зовнішнього боргів.