НОРМОТВОРЧІСТЬ

Представники IT-бізнесу незадоволені новими податковими пільгами

Наприкінці липня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції». Як відомо, його було ухвалено Верховною Радою 5 липня. 

За документом, уводять 5% податку на прибуток, скасовують ПДВ, а ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) залишається на тому самому рівні, як і для всіх інших його платників. Крім того, Президент виключив із Закону норми, якими припускалося проведення позапланових виїзних перевірок суб’єктів IT-сфери податковими органами.

Усі бажаючі компанії можуть отримати висновки Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації для отримання так званого статусу суб’єкта спецрежиму оподаткування. Такий режим діятиме з 1 січня 2013 року по 1 січня 2023 року.

Здається, Закон прогресивний і має порадувати працівників цієї дуже важливої в Україні сфери. Втім, це не зовсім так.

31 липня пройшов робочий сніданок за участю керівників IT-бізнесу та аудиторів саме з питань оподаткування у сфері програмного забезпечення. За словами керуючого партнера Аудиторської фірми «Аксьонова та партнери» Олени Макеєвої, справді на певному етапі доопрацювання законопроекту він багато в чому задовольняв інтереси IT-бізнесу. «Однак після внесених правок керівники компаній відчули, що цей документ для них нецікавий. Перше, за що боролися бізнесмени, — це прийнятна ставка податку на доходи фізичних осіб (5%). Підприємцям це було вкрай необхідно, аби фізособи, що працюють на них і є суб’єктами підприємницької діяльності, стали повноправними найманими працівниками. Це було просто необхідно для ефективної роботи IT-бізнесу. За умови нинішньої ставки ПДФО такий перехід до компаній робити невигідно», — зазначила О. Макеєва.

До речі, саме це голова Ради з конкурентоспроможності індустрії інформаційно-комунікаційних технологій Ігор Лисицький вважає головною вадою закону. На його думку, саме задля зниження фіскального навантаження на фонд зарплати праці IT-компаній і створювався цей законопроект. «Без цього фірми ніколи не зможуть сплачувати «білі» зарплати та оформлювати співробітників у штат, оскільки вони одразу ж стануть не конкурентоздатними», — впевнений він.

Утім, керівники ринку та їхні юристи не дуже тішаться від звільнення їх від ПДВ, убачаючи в цьому не «подарунок» держави, а взагалі пережиток, який повинен бути скасований абсолютно з усіх видів бізнесу. Однак і тут, за словами О. Макеєвої, ПДВ не треба буде сплачувати лише за окремих видів IT-діяльності.

Тим паче, на їхню думку, практично не знайдеться компаній, які б висловили бажання отримати спецрежим оподаткування. Їм просто буде невигідно це робити.

Однак вже є перші відгуки на різку критику закону від його авторів. Так, за словами народного депутата Олега Царьова, цей документ не є догмою. «Попрацюємо, подивимося, як триває його виконання. Якщо будуть шорсткості або щось треба буде змінити, ми його допрацюємо», — зазначив він.