ПРЕЦЕДЕНТ

Прокуратура виявила,  що на Київщині працюють учителі  із судимостями

Результати проведеної наприкінці року прокуратурою Київської області перевірки дотримання законодавства України під час добору і розстановки кадрів у закладах освіти краю змогли шокувати не лише широкий, як колись казали, батьківський загал, а й всю добропорядну освітянську публіку. Як виявилося, подекуди обов’язок сіяти «розумне, добре і вічне» було покладено на осіб, які мають не зняту або непогашену судимість.

Приміром, повідомляє прес-служба обласної прокуратури, в одній зі шкіл Білоцерківського району працює вчителем раніше засуджена за перевищення службових повноважень і підроблення документів особа. А в навчальних закладах сусіднього Ставищенського району трудяться двоє викладачів, одного з яких свого часу було засуджено за злочин, пов’язаний з незаконним обігом наркотиків, іншого — за службову недбалість. Окрім того, встановлено численні факти притягнення педагогічних працівників до адміністративної відповідальності. Зокрема й за те, що освітяни розпивали спиртні напої в громадських місцях (в одному випадку — з неповнолітніми), або вчиняли хуліганські дії, допускали насильство в сім’ї, нехтували своїми батьківськими обов’язками тощо.

Перше, що спадає на думку, — цього не може бути у принципі. Навіть з урахуванням заниженого останніми десятиліттями до мінімального вчительського статусу особливо на селі. Адже допускати до педагогічної діяльності таких осіб — означає не лише суперечити основним освітянським принципам, а й моралі загалом. Але факти, як кажуть, річ уперта: у школах працюють люди з непогашеною або не знятою судимістю. Про яке ж тоді виховання підростаючого покоління говорити, коли справа може дійти до загрози життю і здоров’ю дітей? І це без перебільшення: нещодавно в російському місті Сретенськ засуджений свого часу вчитель, викладаючи (подумати тільки!) основи безпечної життєдіяльності, вдарив підлітка обличчям об парту і зламав йому ніс… за те, що учень узяв його стілець. 

До слова, самі працівники прокуратури, які досліджували причини зростання кількості правопорушень серед молоді шкільного віку, були, м’яко кажучи, здивовані кадровою практикою деяких районних начальників від освіти.

Чим може зарадити в такій ситуації прокуратура, відомо: за результатами перевірки було внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення та притягнути до відповідальності керівників управлінь освіти, які допустили такі неподобства. Як зреагує на це освітянська громада Київщини, дізнаємося пізніше.