ТОЛЕРАНТНІСТЬ

Люди з вадами зору зможуть долучитися до перебігу Євро-2012 завдяки аудіоописовому коментарю

Спеціально навчені коментатори практично стануть їхніми очима. Кожен стадіон чемпіонату отримає 30 спеціальних аудіогарнітур, за допомогою яких незрячі зможуть «побачити» футбольний матч. Ця послуга, що реалізується в рамках Міжнародного проекту УЄФА «EURO 2012: Respect Inclusion — Football with No Limits», є новаторською в Україні, однак більшість європейських стадіонів вже кілька років надають аудіоописові коментарі спортивних подій.

Навчатиме українських волонтерів мистецтву аудіоописового коментаря австрієць Мартін Цвіншенбергер. Фахівець повідомив, що головний акцент в коментарі для сліпих глядачів робиться на найдрібніші деталі — колір, жести, мімічні рухи. Це дозволяє людині з вадами зору краще уявити собі те, що відбувається на полі.

«Також значну роль при цьому відіграють емоції, настрій інших глядачів, все це створює атмосферу матчу», — зазначив Мартін Цвіншенбергер. На його переконання, саме відчуття живого футбольного дійства і переживання допомагає незрячим людям відчувати себе рівними серед рівних.

Австрійське телебачення нині надає аудіоописовий коментар 17 відсотків всіх спортивних подій в країні, розповів австрійський коментатор.

— Ми щиро сподіваємося, що ця практика стане звичною для України і після Євро-2012. Зараз ми навчаємо мистецтву аудіо-описового коментаря волонтерів. Але незабаром це може стати професією, адже вони зможуть допомогти незрячим побачити не тільки спортивні змагання, а й інші соціально важливі події, — переконаний голова Національної Асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич.