МЕДИЦИНА МАЙБУТНЬОГО. Протягом трьох років вчені у німецькому місті Штуттгарті працювали над створенням штучної кровоносної судини. Досі їх ефективне виробництво виявлялося складним, але вчені з Інституту Фраунгофера твердять, що зробили значний крок.

У 2009 році пять відділів інституту обєдналися у проект під назвою BioRap з метою створення штучних кровоносних судин. Невдовзі виникла ідея їх побудови за тривимірним принтерським методом, і зявилися перші прототипи.

Очолює проект BioRap заступник директора інституту Гюнтер Товар:

«Базові структури були створені з використанням друкарського методу. Це схоже та не, як працює звичайний принтер в офісі. Звичайно, це виглядає трохи по-іншому, але технологія дуже схожа. Ми нарощуємо їх шар за шаром, доки врешті решт не дістаємо тривимірні структури».

Естер Новосел брала участь у проекті з самого початку і написала докторську дисертацію на цю тему. За її словами, штучні судини дуже близькі до справжніх:

«Вони мають ті ж механічні властивості, що означає, що вони дуже еластичні. І вони також є біологічно сумісними – це означає, що їх можна використовувати згодом для трансплантації».

Будь-які живі структури, як і шкіра обличчя, відторгли б кровоносні судини з пластмаси. Вчені намагалися, щоб судини були біо-функціональними, тобто, щоб на них можна було закріпити живі клітини, як пояснює Естер Новосел:

«Для того, щоб використовувати ці штучні кровоносні судини в організмі, ми повинні одягнути їх в ендотеліальні клітини. Ці клітини також вистеляють кровоносні судини зсередини».

Вчені сподіваюся, що одного дня штучні судини можна буде пересаджувати в тіло людини. Але у них є більш нагальні цілі. Вони мають надію, що найближчим часом штучні кровоносні судини можуть бути пересаджені у штучно зроблену шкіру. 

Copyright © 2012 euronews