Лідери України, Франції, Німеччини та Росії висловили підтримку розгортанню поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі та початку консультацій щодо цього. Про це повідомляє прес-служба українського президента за підсумками телефонних переговорів у «нормандському» форматі.

Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Ангела Меркель та Володимир Путін поспілкувались в ніч на вівторок.

Політики, серед іншого, говорили про необхідність деескалації та повного припинення вогню.

Згідно з даними прес-центру АТО, обстрілів вздовж лінії розмежування на сході України побільшало. Сторони звинувачують в цьому одна одна.

Київ

Пан Порошенко в розмові звернув увагу на погіршення безпекової ситуації, зокрема на обстріли поблизу Авдіївки, повідомляє прес-служба Президента.

За його словами, це є «реальною перешкодою для досягнення прогресу в мирному врегулюванні».

Як повідомляється, політики погодилися, що для «продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню».

«Президент України наголосив, що для цього Росія має вивести війська з окупованої частини України і припинити постачати туди зброю та найманців, — повідомляє прес-служба, — Президент також звернув увагу на необхідність відновлення контролю над українсько-російським кордоном».

Також у розмові наголосили, що необхідно повністю виконати Мінські домовленості, зокрема, створити безпекові передумови в для проведення місцевих виборів.

Київ наполягає, що вибори мають відбутись на основі українського законодавства та норм Бюро з демократичних інститутів і прав людини.

Петро Порошенко також закликав Росію звільнити «всіх українських заручників», й сказав про «постійне порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму» і закликав припинити їх переслідувати та «негайно відпустити усіх політичних в’язнів».

Москва

Президент Росії Володимир Путін, як повідомляє прес-служба Кремля, закликав, щоб «українські збройні формування» негайно припинили обстріли населених пунктів Донбасу.

Також наголошено, що «ключовим елементом врегулювання має стати прямий діалог Києва з Донецьком і Луганськом» задля виконання Мінська-2.

«Наголошено, що партнерам з «нормандського формату» переданий узгоджений з ДНР і ЛНР пакет пропозицій щодо місцевих виборів, особливого статусу, амністії і децентралізації, які слід було б уважно розглянути в контактній групі», — сказано в повідомленні Кремля.

Окрім того зауважено «важливість суворого дотримання режиму перемир'я, підвищення ефективності діяльності в зоні конфлікту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом надання їй додаткових повноважень, а також зміцнення Спільного центру з контролю і координації».

Обстріли тривають

Українські військові зафіксували 47 обстрілів своїх позицій на сході України з боку бойовиків за минулу добу, повідомляє прес-центр АТО.

Військові відзначають, що ситуація загострилась. Найбільш інтенсивні обстріли були в поблизу Мар'їнки.

За даними прес-центру АТО, бойовики біля Красногорівки та в Лебединському застосовували 120-мм міномети.

Представники «ДНР» та «ЛНР» звинувачують в обстрілах українських військових.

ВВС Україна