УРЯДОВІ ПРОПОЗИЦІЇ. Незабаром Верховною Радою повинен бути прийнятий базовий закон про адміністративні послуги - він допрацьовується в парламентському комітеті до другого читання. Про це сказав перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба урядовця.

А.Клюєв зазначив, що мета закону - максимально впорядкувати цю сферу, мінімізувати корупційну складову. За його словами, відсутність чіткого визначення поняття адмінпослуг, суб’єктів їх надання, розмежування адміністративних та господарських послуг, у тому числі - платних і безкоштовних, призвело до необгрунтованої комерціалізації цієї сфери. Як приклад він навів введення безлічі необгрунтованих платних послуг місцевими органами влади. «По-суті, вони почали перетворюватися на монопольні бізнес-структури, які придумували всі нові можливості для заробітку», - додав А. Клюєв. «Ми це припинили, але тепер важливо сконцентруватися на якості надаваних послуг. Максимальна зручність, доступність інформації та прозорість - ось головні принципи, які ми зобов'язані впровадити в цій сфері», - зазначив перший віце-прем'єр-міністр.

За його словами після прийняття цього закону на базі місцевих дозвільних центрів будуть створені центри надання адміністративних послуг за таким же принципом «єдиного вікна». «Законопроект зобов'язує звести до мінімуму кількість документів та процедурних дій, які потрібні для отримання адмінпослуг - з людини буде заборонено вимагати документи, не передбачені законом», - зазначив А. Клюєв. Він також додав, що частина документів центр повинен буде отримувати в інших держорганах самостійно. Крім цього, за його словами, законопроект передбачає введення граничного терміну для надання адміністративних послуг.

А. Клюєв повідомив, що найближчим часом також планується законодавчо закріпити вичерпний перелік таких послуг.

 ДОВІДКОВО

Реєстр адміністративних послуг був розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України і розміщений на сайті Міністерства на виконання постанови Кабінету Міністрів № 1274 від 5 грудня 2011 року.

Це єдина комп'ютерна база даних про адміністративні послуги, які надаються відповідно до законодавства центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, місцевими адміністраціями, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери їх управління, а також органами місцевого самоврядування.

Реєстр формується з метою ведення обліку адміністративних послуг, забезпечення вільного доступу до інформації про суб'єктів надання таких послуг, а також порядку, умови і розміри плати за їх надання.

Згідно з постановою, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації повинні забезпечити своєчасне подання Мінекономрозвитку інформації про адміністративні послуги, що надаються ними, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери їх управління, а також і їх територіальними органами.

Відповідальність за достовірність та своєчасність подання зазначеної інформації покладається на міністерства, інші центральні органи виконавчої влади та місцеві держадміністрації.

УНН